STOLTENBERG POTVRDIO DALJNJU POMOĆ UKRAJINI: ‘Saveznici raspoređuju dodatne vidove obrane. Branimo Ukrajinu, ali i same sebe’

Foto: REUTERS/Yves Herman/Guliver

Izvanredni summit održava se u četvrtak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu koji je okupio čelnike 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza. O detaljima sastanka govorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ukrajinci se bore za slobodu i budućnost. Mi smo uz njih. Predsjednik Zelenski obratio nam se strastvenom porukom zahvalivši na pomoći i istaknuvši važnost dodatne vojne pomoći”, rekao je Stoltenberg, objavio je N1. 

Govorio je o tome kako će NATO dalje pomoći Ukrajini.

“Na kopnu će biti puno više snaga u istočnom bloku Saveza. Angažirat ćemo više zrakoplova, a na moru ćemo na stalnim položajima imati nosače, podmornice i borbene brodove. Osiguravamo oružje, moderne protuzrakoplovne i protutenkovske sustave kao i dronove. Saveznici čine sve što mogu a podupru Ukrajinu oružjem, kako bi se Ukrajina mogla braniti. U isti mah smo odgovorni spriječiti da se sukob ne prelije preko granica Ukrajine i da ne postane sukob Saveznica i Rusije, to bi bilo opasnije i razornije”, istaknuo je glavni tajnik.

Naglasio je kako su se “saveznici složili oko opreme da se Ukrajina zaštiti od bioloških prijetnji”.



“Dat ćemo opremu za otkrivanje, obuku, medicinske potrepštine. Povećavamo spremnost Saveznika za kemijske, nuklearne i biološke prijetnje. Naš general je aktivirao elemente zaštite i Saveznici raspoređuju dodatne vidove obrane. Branimo Ukrajinu, ali i same sebe”, zaključio je Stoltenberg.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI