STOLTENBERG O SIGURNOSNOJ KRIZI: ‘Najozbiljnija je od Drugog svjetskog rata, trebamo revidirati smjernice NATO-a’

Foto: REUTERS/Yves Herman/Guliver

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je rekao kako Rusija predstavlja sigurnosnu prijetnju te kako NATO prolazi kroz “najozbiljniju sigurnosnu krizu od Drugog svjetskog rata”.

“Jasno ćemo reći, na samitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi puta od 2010., da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti”, izjavio je na samitu u Madridu.

Rusija je 2010. godine u Strateškom konceptu proglašena strateškim partnerom NATO-a, a na ovom samitu članice Saveza će usvojiti novi Strateški koncept za narednih 10 godina.

“To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima”, kazao je ranije Stoltenberg.

Osvrnuo se i na proširenje Saveza.



“Donijet ćemo odluku na samitu da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice”, naglasio je.

“Nakon poziva, trebamo ratifikaciju u 30 parlamenata. To uvijek traži vrijeme, ali očekujem da će to ići relativno brzo jer saveznici su spremni pokušati proces ratifikacije dovršiti što je prije moguće”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI