ŠTO U SLUČAJU RATA? Evo koliko skloništa ima u Zagrebu i u kakvom su stanju

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/ilustracija

Rat u Ukrajini sve više plaši ljude u ostalim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. U posljednje doba mnogi se pitaju što će se dogoditi ako se zaista rat proširi? S tim u vezi postavlja se pitanje i imamo li dovoljno skloništa?

Tako Zagreb trenutno ima oko 1060 skloništa, među kojima Grad skrbi za njih 176. Uglavnom je riječ o skloništima za 100 do 300 osoba u kojima se može skloniti oko 170 tisuća Zagrepčana, dok ostali mogu koristiti druge prostore ispod razine zemlje koji se mogu prilagoditi, poput podruma i garaža.

“Veći dio skloništa je funkcionalan, no kako unatrag 20 godina nije bilo interesa javnosti za taj problem manji broj skloništa će zahtijevati financijska ulaganja radi uređenja, čišćenja, zamjene filtera za zrak, nadomjestka opreme ili podmazivanja vrata”, istaknuto je na tribini održanoj pod nazivom “Urbana sigurnost u okolnostima moguće ugroze”. Tribinu je u ponedjeljak organizirala Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba.

Pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost Mario Hrgović rekao je da je u tijeku pregledavanje skloništa, među njima i blokovskih skloništa čija je namjena sklanjanje stanovnika iz više stambenih zgrada, te kućnih skloništa koja se nalaze u samim stambenim zgradama.

Nakon što se obavi pregled tih objekata objavit će se podaci o njihovim lokacijama, kako bi građani mogli znati gdje im je najbliže sklonište pod gradskom upravom.



Što se tiče skloništa koja nisu pod gradskom ingerencijom, Hrgović je napomenuo kako su uputili poziv svim upraviteljima stambenih zgrada da pregledaju svoja skloništa i uklone nedostatke.

“Smisao skloništa osnovne zaštite je da u njima ljudi provedu do sedam dana”, rekao je  Hrgović.

Dodao je da se za zaklon mogu koristiti i drugi prostori ispod razine zemlje.

Ta se skloništa održavaju kao i bilo koji drugi zajednički prostor neke stambene zgrade, a osim održavanja potrebna je sustavna sigurnosna edukacija stanovništva.

Hrgović je poručio kako nije smisao skloništa da građani u njima budu beskonačno, već da se zaklone na sedam dana, pa bi u njima trebalo biti pripremljeno sve što je ljudima potrebno u tom razdoblju.

Stručnjak za nuklearno-biološko-kemijsku obranu Zvonko Orehovec upozorio je da bi eventualni nuklearni rat, kontaminacija i ono što bi uslijedilo u potpunosti promijenili civilizaciju koju poznajemo, kao i način i stil života – infrastrukturu, komunikaciju, hranu, vodu i okoliš.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI