ŠTO SE DOGODILO PREDRAGU RAOSU? Ekscentrični književnik odveden na nosilima iz svoje kuće na Hvaru?

Photo: Duje Klaric/Cropix/Cropix

Što se dogodilo Predragu Raosu? Njegova kolegica, književnica Dorta Jagić na svom je Facebooku napisala post o svom kolegi te o tome kako su mu u kuću na Hvaru, gdje je boravio proteklo vrijeme, provalili socijalna služba, vatrogasci i policija i nekuda ga odvukli.

Dok se čeka službeno priopćenje policije o događaju na Hvaru, ovo je post Dorte Jagić.

“Predrag Raos je čudak, ovo ili ono, neki ga mrze, neki baš suprotno, ali sredine nema. Veliki književnik itd. No to sad nije važno; Raos je ponajprije čovjek, i unatoč fizičkim boljkama i ekscentričnostima, posve pri zdravoj pameti. Čula sam da se zadnjih godina posve povukao u kuću na Hvaru i nije izlazio. Prijateljica mu je donosila hranu. Na neki način, pustinjak, ali dobrovoljni”, napisala je Dorta Jagić.

Kako je istaknula, taj je post napisala kao pokušaj javnog apela, nakon što joj se javila prijateljica s Hvara.

“Naime, alarmirala me je da je Raosa netko neznan prijavio i provalili su mu u kuću socijalna služba, vatrogasci i policajci i odvukli nekuda – gdje? na nosilima i pokrivenoga plahtom. Izgleda da su mu oduzeli mobitel, jer se ne javlja na telefon. Nitko nema pravo to činiti, jer je on izabrao takav život. Pa i ako sustav na to gleda kao na ‘neuračunljivost’, koja mu, moguće, kao proglas i pečat prijeti”, napisala je Jagić.Inače, Predrag Raos rođen je 1951. u Zagrebu. Iako je diplomirani inženjer kemije nikada se nije profesionalno bavio strukom. Objavljuje priče, feljtone, radiodrame, pjesme, polemike, stripove, kozerije i intervjue. Preveo je oko dvjesto knjiga s engleskog, francuskog i njemačkog jezika. Prije tri godine osvojio je prvu Nagradu za dramsko djelo Marin Držić, za tekst “Raj pa kraj”.

Poznat je i kao osoba kontroverznih političkih istupa. Tako je 2013. godine suzavcem pošpricao službenicu hrvatskog ogranka PEN-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI