ŠTO SE DOGAĐA U SJEVERNOJ KOREJI? UN je zabrinut, primijećeni su građevinski radovi na poligonu za nuklearna testiranja

Foto: Wikimedia Commons

UN upozorava kako Sjeverna Koreja priprema provedbu nuklearnog testa od 2017. godine. Ističu kako su na sjeveru zemlje, na podzemnom testnom postrojenju primijećeni su građevinski radovi posljednjih mjeseci.

“Radovi na poligonu za nuklearna testiranja Punggye-ri utiru put dodatnim nuklearnim testovima za razvoj nuklearnog oružja”, navodi se u povjerljivom izvješću UN-a, čiji su dijelovi bili dostupni agenciji dpa.

Satelitske snimke mjesta sugeriraju da je Sjeverna Koreja popravljala svoju mrežu tunela u Punggye-riju, kao i da je obnovila objekte na toj lokaciji koji su bili srušeni 2018. tijekom pregovora sa Sjedinjenim Državama.

Prema izvješću UN-a, koje pokriva aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci, kapacitet proizvodnje fisijskog materijala također je povećan u nuklearnom postrojenju Yongbyon u zemlji.

Promatrači su mjesecima zabrinuti da bi nakon brojnih raketnih pokusa Pjongjanga prvi sjevernokorejski nuklearni pokus u gotovo pet godina mogao biti neizbježan.Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) od lipnja naglašava aktivnosti u Punggye-riju, gdje je Sjeverna Koreja provela šest nuklearnih pokusnih eksplozija između 2006. i 2017. godine.

Podsjetimo, vlada u Pjongjangu podvrgnuta je strogim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI