ŠTO SE DOGAĐA S EPIDEMIJOM BEDRENICE? Karačić: ‘Najveća je odgovornost vlasnika životinja’

Pixabay

O tome što se događa s epidemijeom bedrenice (antraksa) u Lonjskom polju, za Dnevnik N1 govorila je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Osvrnula se na pravodobnost reakcije Ministarstva poljoprivrede na slučajeve bedrenice kod goveda u Lonjskom polju.

“Ministarstvo poljoprivrede danas je zaprimilo rezultate laboratorijske analize uzorka uginulog goveda s područja Lonjskog polja i po zaprimanju pozitivnog nalaza izvijestili smo medije i sve relevantne institucije. Prvu informaciju da sa nešto događa sa životinjama, dobili smo u srijedu 13. srpnja prijavom sumnje za bolest. Ta analiza je jučer dovršena i nalaz je bio negativan, ali kako smo dan iza dobili nalaz od Državnog inspektorata o pojačanom uginuću goveda, odmah smo dali nalog za dodatnu analizu uzoraka”, rekla je Karačić.

Dodala je kako “apeliraju na vlasnike životinja čija je informacija nužna i odgovornost najveća”.

“Čim primijete promjene u zdravstvenom stanju životinje, odmah se treba javiti nadležnom veterinaru. Prvu informaciju dobili smo u srijedu”, istaknula je.



Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede je naglasila kako su sve stručne službe na terenu.

“Ogromno je područje na kojoj životinje slobodno borave na ispaši. Sad se prolazi teren. Obavljaju se razgovori da se provede cijepljenje. Cijepljenje protiv bedrenice je obvezno samo za određena područja čiji popis svake godine izdaje Ministarstvo. Cijepljenje je jednom godišnje, ali razmak ne smije biti manji od 12 mjeseci”, zaključila je Karačić.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI