ŠTO SE DOGAĐA? Čitava gradska organizacija HSS-a Čazma napušta HSS Kreše Beljaka

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Gradska organizacija HSS-a Čazma napušta HSS Kreše Beljaka, stoji u današnjem priopćenju kojeg potpisuje Dinko Pirak, gradonačelnik grada Čazme.

Pirak navodi kako se za ovaj potez odlučio zahvaljujući čelniku HSS-a Kreši Beljaku, navodeći kako zajedno s njim iz stranke izlazi  i tristotinjak članova HSS-a. No, ostavio je mogućnost povratka u HSS ukoliko iz njega istupi Krešo Beljak.

Ono što se čelniku ove stranke zamjera Pirak, i sudeći po dopisu ostali članove Gradske organizacije HSS-a Čazme jesu promjene u samoj stranci, te novi smjer koji je odabrao Beljak.

Beljak je naime za cilj stranke u idućem razdoblju, kao jedan od najvećih i najtežih zadaća HSS-a postavio ”borbu protiv korupcije, prije svega one političke, majke svih korupcija. Inzistiranje na temeljitoj reformi školstva, pravosuđa kao rak-rane hrvatske države i društva, izbornog zakonodavstva, državne uprave i lokalne samouprave, na uspostavi kriterija čiji su temelji talent i obrazovanje, a ne podobnost i partijska knjižica. Osnovne pretpostavke za demografsku obnovu, zaustavljanje iseljavanja i povratak iseljenih su uspostavljanje moralnih normi (većina ulagača, ali i onih koji odlaze iz Hrvatske nepravdu i pravni nered navode kao glavne uzroke), pokretanje zapostavljene proizvodnje, pogotovo prerađivačke industrije i poljoprivredne proizvodnje, koja može i mora stvarati suficit, čuvajući okoliš prema kojem se sve češće ponašamo maćehinski.”, navodi na osvježenim stranicama HSS-a, a taj smjer zasmetao je članovima HSS-a iz Čazme.

Upitali smo čelnika stranke Krešu Beljaka za komentar na ovu odluku Gradske organizacije HSS-a, no situaciju nije želio komentirati.”Iako sam član gotovo četvrt stoljeća i kao takav obnašam dužnost gradonačelnika Grada Čazme već gotovo isto toliko godina, zahvaljujući ponašanju Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, odlučio sam zajedno sa 300-ak članova Gradske organizacije HSS-a Čazma, izaći iz jedne od najstarijih stranki u Hrvatskoj, stranke čija načela sam prigrlio i podržavao svih ovih godina. Djelovali smo u skladu sa naukom njezinih utemeljitelja, velikih hrvatskih domoljuba, Antuna i Stjepana Radića.”, navodi Pirak u priopćenju te nastavlja:

”Krešo Beljak nanio je neizmjernu štetu ugledu Stranke kršenjem Statuta, svojim izjavama u javnosti, ponašanjem i karakterom. Apelirali smo na njegovu savjest kao osobe da odstupi i da prestane uništavati stoljetnu haesesovsku tradiciju, međutim, očito je da Beljak ili nema savjesti ili morala kako bi postupio ispravno. Nije ga briga niti za ugled Stranke niti za ugled i želje njezinih članova. Krešo vozi po svome i ne zanima ga ništa drugo već samo poklonjeni saborski mandati koji su mu obećani od strane SDP-a.”

Cijela Gradska organizacija HSS-a tako je istupila iz istog i navodi kako nastavlju djelovati kroz drugi oblike nazavisne lokalne političke opcije.

”Zbog toga cijela Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke Čazma istupa iz HSS-a kojeg vodi Krešo Beljak te nastavljamo dalje djelovati kroz drugi oblik nezavisne lokalne političke opcije. Radi toga izražavamo duboko žaljenje,  jer smo neki u HSS-u proveli i po 30-ak godina. Čazmanski HSS bio je jedna od najbrojnijih i najuspješnijih organizacija HSS-a u Hrvatskoj.

Naši apeli se ne čuju, naše primjedbe ne prihvaćaju. Stranka više nije ono za što smo se zalagali nekad, ne prati nauk svojih utemeljitelja, već se promijenila u neku novu tvorevinu nepoznate sudbine i upitnih korijena. To definitivno više nije Radićeva politika i ono što od HSS-a očekuje narod.

Budući da ne podržavamo smjer u kojem Krešo Beljak vodi HSS zajedno sa njegovim društvom probranih podanika koji čine predsjedništvo stranke, istupamo iz Beljakove stranke, a odlaskom Kreše Beljaka i njegovih istomišljenika, svi naši članovi vratiti će se u HSS.

Jučer je održan posljednji Odbor HSS-a Čazme koji je pokazao složnost svih članova i JEDNOGLASNO je usvojena odluka o napuštanju Beljakovog HSS-a. Djelovati ćemo i dalje u istom sastavu, sa istom snagom i još većom voljom za dobrobit našega kraja i naših građana. Gradonačelnik, dužnosnici i naši vijećnici u čazmanskom Gradskom vijeću djelovat će i dalje za dobrobit našeg kraja u kojem živimo. ”

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI