ŠTO PLANIRA PUTIN? Prvo razmatrao potpisivanje mirovnog sporazuma, a sada želi osvojiti što više ukrajinske zemlje

Foto: Guliver

Mnogo planova u vezi invazije na Ukrajinu promijenio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Nakon što je Rusija imala velike gubitke, Putin je razmatrao mogućnost diplomatskog rješenja rata, no usredotočio se na osvajanje što dijela ukrajinskog teritorija, piše Financial Times, a prenosi Jutarnji list.

FT se poziva na tri osobe za koje tvrdi da su dobro upućene u razgovore koji se vode s čelnikom Ruske Federacije. Također, piše kako je Putin ozbiljno razmatrao sklapanje mirovnog sporazuma s Ukrajinom nakon što su se njegove trupe na bojišnici s početkom invazije susrele s nizom problema, no sada se ljudima koji su uključeni u pregovaračke napore povjerio da uopće ne vidi smisla u postizanje dogovora.

“Putin iskreno vjeruje besmislicama koje svakodnevno emitira ruska televizija i želi veliku pobjedu”, izjavila je jedna od triju spomenutih osoba za FT.

Iako su Moskva i Kijev krajem ožujka na sastanku svojih delegacija u Istanbulu bili dogovorili nacrt mogućeg sporazuma, razgovori su zapeli nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij Rusiju optužio da je počinila ratne zločine protiv civilnog stanovništva u gradovima kao što su Buča i Mariupolj. Putin je nedugo nakon toga i javno rekao da su mirovni napori zašli u slijepu ulicu, a stvar je dodatno pogoršalo ukrajinsko potapanje ruske krstarice ‘Moskva’, zapovjednog broda Crnomorske flote, što je, tvrde dva izvora FT-a, Putina razbjesnilo.

“Bilo je nade da će se postići dogovor. Putin se stalno predomišljao jer mora pronaći način da iz ovoga rata izađe kao pobjednik. Ali onda je stigla vijest o potapanju Moskve i nije više htio potpisivati ništa jer nakon toga nikako ne bi izgledao kao pobjednik s obzirom da je činjenica da je to bilo poniženje”, tumači jedan izvor.



I ukrajinska strana i zapadni dužnosnici od samog početka sumnjaju u Putinovu sklonost mirovnim pregovorima i vjeruju da ih on zapravo samo koristi kako bi kupio vrijeme za napredak svoje vojske na fronti. Ljudi upućeni u razgovore s njim tvrde za FT da im se čini kako on ima prilično iskrivljenu sliku čitavog rata, za što odgovornim smatraju njegove generale i narativ koji plasira ruska državna televizija. U tom smislu ističu podatak da Putin inzistira, unatoč svim dokazima koji ukazuju na upravo suprotno, kako ruske trupe u Ukrajini ne gađaju civilne ciljeve.

Kao što je poznato, kao posrednici između ukrajinske i ruske strane koji su nastojali organizirati sastanak Putina i Zelenskog dosad su se javljali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Vijeća EU Charles Michel i oligarh Roman Abramovič. Istovremeno, pregovaračke delegacije koje su se od početka rata sastajale na nekoliko različitih lokacija, a gotovo svakodnevno su razgovarale i online, nastojale su se dogovoriti o sigurnosnim jamstvima koje bi niz država dao Ukrajini u zamjenu za proglašenje njezine neutralnosti i odustajanja od stremljenja prema učlanjenju u NATO.

No, u petak je Putin Michelu u telefonskom razgovoru rekao da su pregovori zaglavili optužujući Ukrajinu da je “podigla zid”. Dodao je i da “nije pravi trenutak” za sastanak sa Zelenskim, tvrdi za FT osoba upoznata sa sadržajem razgovora.

Pregovarači su protumačili da to znači kako Rusija vjeruje da može zauzeti još teritorija, a ne da bi to bila indicija kako je za razgovore potrebno još vremena.

“Putin svim silama pokušava izbjeći sastanak sa Zelenskim. On želi da prije njihova susreta sve već bude odlučeno”, kaže jedna osoba uključena u pregovore.

Erdogan je u nedjelju u telefonskom razgovoru Zelenskog pokušao nagovoriti da se vrati za pregovarački stol poručivši mu da je spreman pružiti pomoć u tom smislu. On je u petak najavio da bi se ovih dana trebao čuti i s Putinom, zaključuje svoj članak Financial Times navodeći da nisu do zaključenja teksta dobili komentare glasnogovornika Kremlja i Romana Abramoviča.

Glasnogovornici Kremlja i Romana Abramoviča nisu odgovorili na upite za komentar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI