ŠTO NAS SVE OČEKUJE NAKON 1. SIJEČNJA 2023.? Sve što vas je zanimalo, a niste imali prilike saznati

zagreb,281203 novcanica 200 euro foto: -crn-

Još nas nekoliko mjeseci dijeli od uvođenja eura umjesto kuna.

Na brojna pitanja o uvođenju eura odgovorili su razni stručnjaci i bankari na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske, održanoj 7. lipnja u Tvornici kulture. Na konferenciji, koju su organizirali Motus Media i euro.dnevno, sudjelovali su među ostalima, guverner HNB-a Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek te ministar financija Zdravko Marić.

Otkrili su neke zanimljivosti o uvođenju eura koje su nas sve zanimale, ali ih nismo imali prilike prije saznati.

U bankomatima će biti novčanice od 20 eura

Hrvatska kao turistička zemlja ima jako razvijenu mrežu bankomata – čak 6700 diljem Hrvatske i teško je očekivati da će se točno u ponoć prvog dana 2023. godine u jednom trenutku sve kune moći izvaditi, a u bankomate staviti eure. Ipak, u Hrvatskoj narodnoj banci vjeruju da će, unatoč činjenici da je riječ o velikom poslu koji se mora obaviti fizički već u prvom danu nove godine, 80 posto bankomata biti napunjena eurskim novčanicama i kovanicama.“Bit će jako važno da se bankomati napune manjim apoenima eura i zato smo jednim podzakonskim aktom predvidjeli obvezu svim bankama čiji bankomati imaju kazete za više novčanica da ih napune novčanicama od 10 i 20 eura kako ne bismo opterećivali previše u prvim danima ljude u trgovinama da razmjenjuju velike apoene”, istaknula je Švaljek na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske.

Tek u kasnijim danima siječnja bankomati će se puniti i s novčanicama od 50 eura ili 100 eura, a važno je napomenuti da će i u bankomatima biti kovanica, što danas nije slučaj.

Starter kit za građane i poduzetnike

Prve eure građani će moći kupiti u početnom paketu od 1. prosinca, odnosno mjesec dana prije uvođenja eura.

To će biti takozvani “starter kit”, odnosno početnički paketići koji će sadržavati 33 kovanice eura i imati će vrijednost od 100 kuna. Švaljek vjeruje i da će ti paketići, koji su i posebno dizajnirani, imati jednog dana i numizmatičku vrijednost. Početničke paketiće HNB je pripremio i za tvrtke, a njihova vrijednost je oko 150 eura. Bit će također u različitim apoenima kovanica.

Konverzije kune možda će ići po nižem tečaju

Pritisak je slab na konverzijama, rekao je predstavnik Slatinske bane Andrej Kopilaš na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske, ali “dobivamo informacije iz većih banaka da se pripremaju na konverziju kune po nižem tečaju”.

Moći ćemo mijenjati kune i nakon 1. siječnja 2023., ali…

“Tri godine kovanice će se moći mijenjati bez naknade”, poručio je ministar financija Zdravko Marić i napomenuo:

“Ima još jedna mala napomena, prva dva tjedna od formalnog uvođenja eura, vrijedit će dvojni optjecaj. Plaćat ćete u kunama, a resto ćete dobiti u eurima”.

Konverzija novca, ali u određenom iznosu

Govoreći o donošenju jedinstvenog zakona koji će regulirati sva područja uvođenja eura, Marić najavio je da će se sve, primjerice, kazne za prekršaje, konvertirati u euro. Tako će i građani moći mijenjati svoj novac, ali u određenim iznosima.

“Važno je što ćete čuti od kolega je da će se automatizmom sve to konvertirati u euro. Moramo osigurati da se adekvatno napravi konverzija, da se u Fini i Pošti, a poštujući Zakon o pranju novca i financiranju terorizma, odredi koliko u pojedinoj konverziji možete promijeniti novaca”, naglasio je Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI