ŠTO MOŽEMO! IMA, A SDP NEMA? Ovo su najveće razlike u njihovim kampanjama

Foto: Cropix

Iz mjeseca u mjesec SDP-ov je rejting kontinuirano rastao posljednjih godinu dana, a uzlazni trend krenuo je onoga časa kada su se izjednačili sa HDZ-om brojem osvojenih mandata na europskim izborima.

Do ta četiri osvojena mandata stranka Davora Bernardića borila se s unutarstranačkim konfliktima, odlijevom članstva, financijskim problemima i trzavicama koje su na dnevnoj bazi punile medijske stupce.

Porastu rejtinga najveće oporbene stranke doprinijela je i pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, na koju su se po svemu sudeći previše oslonili.

Međutim, iz današnje perskeptive i nakon nezapamćenog potopa na parlamentarnim izborima jasno je da je Milanovićeva kampanja za predsjednika bila personalizirana, te da se njome SDP previše zanio. Zanešen tim rezultatom, ali i anketama koje su im projicirale relativnu pobjedu SDP je poveo suhoparnu, depersonaliziranu kampanju prepunu općih fraza, a bez konkretnog programa, ali i bez konkretnog tima. U takvim okolnostima, a radi bezidejnih socijaldemokrata, aktivistička skupina okupljena oko plaftorme Možemo lijevim se biračima nametnula kao urbana alternativna opcija, koja je uz ostalo uspjela privući mlađu populaciju.

Za razliku od Bernardićevih ideja, njihove su bile kratke i jasne, u Zagrebu su sve kritike usmjerili ka nikad slabijem Bandiću. Prozivali su ga za korupciju i klijentelizam, aktivirali su se i nakon potresa, a svoje lokalne ideje vješto su nametnuli i u drugim sredinama. Bernardić to nije niti mogao učiniti, jer ideje koje je Restart plasirao nisu bile konkretne, osim toga, unutar koalicije se okružio izraubanim i već viđenim licima, koja nisu nosila nikakav oblik svježine, niti su predstavljali nešto što do sada nismo imali prilike vidjeti. Dok se Bernardić slikao s Hreljom i Beljakom, Možemo je okupio mlade aktiviste, koji su ljevičarima ponudili novu energiju koja je sasvim sigurno pokrenula dio biračkog tijela socijaldemokrata.



Onaj drugi dio odlučio se na apstinenciju, a nastavi li se ovaj trend SDP će sasvim sigurno ostati bez značajnog broja svojih tradicionalnih birača. Onaj tko nasljedi Bernardića ima nezahvalnu ulogu, pronaći prostor u kojem će napredovati, a s druge strane pronaći i način na koji će stranku istinski oporaviti i ponovno postaviti na noge.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI