ŠTO DRŽAVA PLANIRA KAKO BI SUZBILA DIVLJANJE CIJENA? Ministar uputio i kritike: ‘Država je učinila dosta, red je i da drugi doprinesu’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je rapidno rastuće poskupljenja hrane i o tome što se da učiniti kako bi se olakšala ionako teška situacija.

Osvrnuvši se na potencijalno zamrzavanje cijena hrane, Marić je rekao kako o tome još nisu raspravljali.”Mi smo već nekoliko puta rekli da su sve opcije i sve mjere na stolu. Međutim tu mjeru još uvijek nismo razmatrali. Hrana je puno kompleksnija nego što su to pogonska goriva. Država je sa svoje strane učinila značajan iskorak snižavajući stopu PDV-a na minimalnu moguću mjeru – pet posto. Na taj način je dala jasan signal i pokazatelj da trebaju i ostale karike u lancu dati svoj doprinos”, rekao je Marić za Dnevnik Nove TV.

Marić je komentirao i potencijalno neopravdana poskupljenja u trgovinama.

“Ne možemo biti maksimalni stručnjaci i znati svaki mogući segment cijene hrane. Može se podvući crta. Država je dala jasan signal na koji način želi to ublažiti, ali moraju i ostali na neki način. Sve karike u lancu od proizvođača, distributera do samih trgovaca”, rekao je.

Osvrnuvši se na “crnu listu” i bojkot trgovaca koji neopravdano podižu cijene, Marić je rekao kako Udruge za zaštitu potrošača i sami potrošači to najbolje mogu procijeniti.



“Imamo dosta visoko konkurentno tržište maloprodaje hrane i to je jedna od dobrih stvari u cijeloj situaciji. Trebamo gledati cjelovitu sliku. Vrlo često su trgovci apelirali da ne budu samo oni prozvani. Oni također kažu kako ne idu van nekih okvira. Suočeni smo svi sa izazovima. Ako ćemo se ponašati izdvojeno, u nekom srednjem i dugom roku svi gubimo. Moramo biti svjesni toga da svi moramo dati doprinos u ovim okolnostima”, rekao je Marić.

Dodao je Marić kako je jako važno osigurati adekvatnu opskrbu i kada je u pitanju hrana i kada su u pitanju energenti.

“U isto vrijeme, najbolji način za to sve skupa učiniti je poticanje gospodarske aktivnosti. Ne bi bilo dobro da kroz pad potrošnje i pad investicija dođe do dodatnog usporavanja gospodarske aktivnosti ili njegovog pada. Svi moramo biti odgovorni. Uz ublažavanje inflatornih pritisaka, jako je važno održavati gospodarsku aktivnost”, zaključio je ministar Zdravko Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI