Što će reći Željka Markić? Srbi pokreću kontrainicijativu: ‘Želimo sedam zastupničkih mjesta u Saboru!’

screenshot

Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ objavila je informaciju da su skupili dovoljan broj potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava koji bi u cilju imao i smanjivanje političkih prava srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Demokratski savez Srba kao politički predstavnik srpskog naroda u Hrvatskoj, sa predstavnicima u lokalnoj i regionalnoj izvršnoj vlasti i predstavničkim tijelima pojedinih jedinica lokalne samouprave, upozorava da je traženi referendum protuustavan. Prava nacionalnih manjina ne smiju biti teme dnevnopolitičkih predstava. Za srpsku zajednicu u Hrvatskoj preosjetljivo je uopće dovoditi u pitanje postojeća propisana prava koja se ne poštuju. Stanje svijesti građana o pravima nacionalnih manjina, posebno srpske, u Hrvatskoj, zabrinjavajuće je za budućnost odnosa hrvatske kao većinske zajednice prema svim drugima. Dok sa istoka naviru izbjeglice i lutaju po Hrvatskoj, dok velik broj građana odlazi iz Hrvatske tražeći bolji život, dok se gospodarstvo raspada, pojedinima je i dalje glavni problem 4,36 % Srba (2011.) i prava srpske zajednice”, potpisuje glavni tajnik DSS-a, Siniša Ljubojević.

On smatra da je činjenica o zajedničkom životu Srba i Hrvata na istom prostoru koji traje stoljećima, kao i doprinos koji su Srbi dali razvoju hrvatskog društva u tom periodu dovoljna kako bi se zaključilo da Srbi zaslužuju izraziti svoje specifične interese u političkom sistemu putem posebnih predstavnika koji imaju jednaka prava kao i svi drugi izabrani zastupnici.

Demokratski savez Srba zatražit će od svih parlamentarnih stranaka da proglase protuustavnim Građansku inicijativu „Narod odlučuje“, te da podrže inicijativu DSS-a o razmjerom broju saborskih zastupnika srpske zajednice u Hrvatskom saboru, 7 saborskih zastupnika. Ovakav stav DSS-a temeljimo na istorijskim činjenicama i ulozi Srba na ovom prostoru, kao konstitutivnom statusu sve do 1991. godine”, zaključuje u dopisu Ljubojević.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI