ŠTO ĆE ODLUČITI? Veleposlanici članica Europske unije nastavljaju s pregovorima oko sankcija Rusiji

Foto: Monasse/Guliver Image

Države članice Europske unije nastavljaju početkom tjedna u Bruxellesu s pregovorima oko embarga na rusku naftu, javljaju izvori iz diplomacije.

Europska komisija u srijedu je predstavila šesti paket sankcija Moskvi te se članice EU-a trebaju usuglasiti oko njegove provedbe. Jedna od sankcija je i embargo na uvođenje ruske sirove nafte i derivate do kraja godine.

“Kontakti na svim razinama nastavit će se početkom tjedna. Cilj nam je što prije postići potpuni dogovor o ovome šestom paketu”, rekao je europski diplomat.

Europsko vijeće “jedinstveno je u pogledu potrebe usvajanja” mjera i postignut je vrlo značajan napredak u pogledu većine tih mjera, dodao je.

“Nema političke blokade, no potrebno je zajamčiti alternativne izvore opskrbe energijom za zemlje bez izlaza na more koje ovise o ruskoj nafti putem naftovoda, a to nije lako postići”, istaknuo je AFP-u neimenovani diplomat.



“Radi se o novim infrastrukturama i promjenama u tehnologiji koje ne zahtijevaju samo europsko financiranje, već i dogovor među državama članicama. Zasad postupno napredujemo, no treba nam vremena”, nastavio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI