Što biste učinili s poklonjenih tri milijuna dolara? Šef Twittera priključio se ovom eksperimentu!

Možete li zamisliti da vam netko da eura mjesečno ili čak tri milijuna dolara bez da uvjetuje kako ćete taj novac potrošiti? Što biste učinili? Biste li dali otkaz na postojećem poslu ili bi se upustili u poslovnu avanturu neovisno o prihodu, samo zato jer bi u tom poslu uživali?

Prije nekoliko godina u Finskoj je napravljen ekspreriment u kojem je tijekom dvije godine više od dvije tisuće nezaposlenih osoba u dobi između 25 i 58 godina svaki mjesec dobivalo 560 eura. Rezultati su pokazali da su osobe koje su primale novac bile sretnije u odnosu na kontrolnu grupu, dok broj osoba koje su sudjelovale u tom projektu, a koje su dobile posao, nije osjetno narastao. Eksperiment nije polučio željene rezultate, a kritizirana je i metoda njegova provođenja te je dio znanstvenika naglasio kako se na temelju rezultata ne mogu izvući neki zaključci koji bi se mogli primijeniti na cijelo društvo.

Sada se pak u SAD-u  priprema novi sličan eksperiment u kojem će sudjelovati i prvi čovjek Twittera Jack Dorsey s tri milijuna dolara, prenosi businessinsider.

Projekt pokreće inicijativa nazvana “Gradonačelnici za garantirani prihod” i trebao bi obuhvatiti 14 gradova i čak sedam milijuna Amerikanaca.

Iako nije poznato kada će početi, tko će moći sudjelovati u njemu, kao niti cifre koje će dobiti, a predstavnici inicijative lobirat će za nacionalni pilot-program koji bi ljudima diljem SAD-a omogućio garantirana osnovna mjesečna primanja, ideja se čini više nego primamljiva.



Takvi univerzalni garantirani prihodi, nadaju se osobe koje su pokrenule projekt, smanjili bi siromaštvo među ljudima, što bi pozitivno utjecalo na ekonomiju, pogotovo u vremenima koronakrize, iako određeni kritičari takve smatraju da ako ljudima država daje “besplatan” novac, oni neće biti motivirani za rad.

S druge strane, postoji i razmišljanje kako bi se ljudi, jednom kada imaju osigurana barem osnovna novčana sredstava, mogli posvetiti traženju posla u kojem će uživati i moći dati maksimum, tj. da neće morati prihvaćati poslove koji im se ne sviđaju samo kako bi imali novac za preživljavanje. Zato se i pokreću takvi eksperimenti kako bi se došlo do nekakvih zaključaka što bi većina napravila kada bi imala garantirane osnovne mjesečne prihode.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi eksperiment prošao u Hrvatskoj, te koliko bi bilo onih koji bi novac jednostavno ‘spiskali’, koji bi dali otkaz na poslu i uživali, a tko bi novac sačuvao ili uložio u neki novi posao. Mnogima je teško tri milijuna dolara, pogotovo što bi s tolikim novcem učinili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI