Što bi Slovenija bez Melanie? Evo kako je pridonijela njihovu gospodarstvu

Većina stranih turista dolazi iz Italije, Njemačke i Austrije

Broj stranih turista koji su prošle godine posjetili Sloveniju porastao je za skoro 17 posto i iznosio 3,4 milijuna, objavljeno je u srijedu, što je brojka koju je u velikoj mjeri potaknula činjenica da je američka Prva dama Melania Trump rođena u toj zemlji.

Slovenija se također uspješno predstavila kao sigurna i zelena destinacija u srcu Europe koja nudi Jadransko more, ali i planinska odredišta. Zemlja je 2017. zabilježila četvrtu po redu uspješnu turističku godinu s ostvarenim rekordnim turističkim brojkama.

Melania Trump rođena je u slovenskom gradiću Sevnici, u jugoistočnom dijelu Slovenije, otkuda je krenula u svijet ostvarivši karijeru modela i preselivši se u Sjedinjene Države. Zanimanje inozemne javnosti za Sloveniju nakon što je u Bijelu kuću ušao “najslavniji slovenski zet” jako je poraslo pa su priliku, osim za turističku reklamu, dobili i neki slovenski ugostitelji i obrtnici, makar ih je Melania preko svoje odvjetnice upozorila da su i Melania i Trump zaštićeni kao brend i da ne bi smjeli zlorabiti njihova imena u komercijalne svrhe.

U Sevnici je međutim još lani postao popularan desert od jagoda što ga je lokalni slastičar nazvao Melania, pojavila se i torta First Lady, a u novoj kulinarsko-turističkoj ponudi našao se čak i  “predsjednički hamburger”. Riječ o slučajevima koji su simpatični i američkoj Prvoj dami koja se zbog toga nije odlučila na sudske postupke. Većina stranih turista dolazi iz Italije, Njemačke i Austrije, pri čemu broj njemačkih turista raste godinu za godinom za 26 posto. Po posljednjim raspoloživim podacima, broj turista koji pristižu iz Sjedinjenih Država porastao je samo u studenome prošle godine za 24 posto.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI