STIŽU PRVE REAKCIJE NA SMRT KRALJICE ELIZABETE: Javili se Clinton, Zelenskij, bivši premijer Blair

Foto:Instagram

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je u četvrtak u dobi od 96 godina. Kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu. Ranije ove godine kraljica Elizabeta proslavila je 70 godina na prijestolju.

Odmah po primitku ove vijesti stižu brojne reakcije. Premijerka Liz Truss dala je izjavu o smrti kraljice opisujući događaj kao “veliki šok za naciju i svijet”.

“Svi smo shrvani”, rekla je okupljenima ispred Downing Streeta. Truss opisuje kraljicu kao “stijenu na kojoj je izgrađena moderna Britanija” i “sam duh Velike Britanije”.

Prisjeća se kako je prije samo dva dana otišla u Balmoral kako bi se sastala s kraljicom i položila prisegu kao premijerka te kaže da joj je monarhinja bila “osobna inspiracija”.

Premijerka kaže da je kraljičina predanost dužnosti bila “primjer svima” i da je danas “dan velikog gubitka”.Odala je i počast kralju Charlesu rekavši da se zemlja sada mora ujediniti kako bi ga podržala i ponudila svoju “lojalnost i odanost”.

Svoju izjavu završila je riječima: “Bože, čuvaj kralja.”

“Njezina služba ostat će važan dio povijesti naše zemlje. Teška srca primili smo vijest o smrti kanadske suverenice koja je najdulje vladala, Njezinog Veličanstva kraljice Elizabete II. Bila je stalno prisutna u našim životima – a njezina služba Kanađanima zauvijek će ostati važan dio povijesti naše zemlje”, poručio je kanadski premijer Justin Trudeau.
“Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. utjelovljuje kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina. Pamtim je kao prijateljicu Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan dojam na svoju zemlju i svoje stoljeće”, poručio je Emanuel Macron, francuski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također se oglasio.

“S dubokom tugom smo doznali za smrt Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II. U ime naroda izražavamo iskrenu sućut kraljevskoj obitelji, cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama.”

Bivši američki predsjednik Bill Clinton zahvalio je “na izvanrednom životu pokojne kraljice”.

“Tijekom svoje izvanredne 70-godišnje vladavine vodila je Britaniju kroz transformacije s nepogrešivom ljupkošću, dostojanstvom i istinskom brigom za dobrobit svih svojih ljudi.”

Oglasio se i bivši britanski premijer Tony Blair.  “Izgubili smo ne samo našeg monarha već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personificirala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci”, rekao je bivši premijer Tony Blair.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI