STIŽU NOVOSTI VEZANE UZ OČINSKI DOPUST! Provjerite kako će se koristiti i što to znači za plaću

Foto: Pixabay/Ilustracija

Dana 1. kolovoza 2022. na snagu stupa izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Izmjene koje donosi odnose se na očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje u trajanju od 10 radnih dana za jedno te 15 radnih dana za blizance, trojke ili više djece.

Otac ovo pravo koristi neovisno o radnopravnom statusu majke, u svrhu veće uključenosti očeva u srbi o djeci, kao i sudjelovanju u ranoj dobi djeteta. Pravo se može iskoristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta.

Središnji državni ured za demografiju i mlade ističe kako će se naknada plaće isplaćivati u punom iznosu osnovice za naknadu plaće. Povećava se i maksimalni iznos naknade plaće za vrijeme korištenja očinskog dopusta, povećana je naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena.

Očevi koji koriste ovo pravo, te će biti zatečeni u korištenju prava tijekom stupanja na snagu Zakona, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje obračunavat će naknade u visini propisanoj novim zakonom, jer je navedena novčana potpora za korisnike povoljnija, objavio je Središnji ured za demografiju i mlade.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI