STIŽU NOVE PREPORUKE HZJZ-a: Cijepljenje će se preporučiti svim osobama starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama

Pixabay

Unatoč visokim brojkama oboljelih od koronavirusa, cijepljenje u našoj zemlji kao da je gotovo prestalo. Voditeljica službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Diana Nonković je komentirala za N1 gdje se Hrvatska nalazi u odnosu na EU koliko je građana cijepljeno četvrtom dozom?

Rekla je kako u usporedbi sa zemljama EU-a ne stojimo dobro jer se barem jednom dozom cijepilo tek 57,2 posto, s njih dvije 55,5 posto. Prosjek EU je 75,4 posto cijepljenih barem jednom dozom, a od njih 72,8 posto s dvije.

Booster dozu dobilo je 53,5 posto građana EU-a, a četvrtu dozu 5,6 posto, u Hrvatskoj booster dozu je primilo tek 22 posto cijepljenih.

U europskim zemljama značajan broj stanovnika prima već četvrtu dozu cjepiva, a u Hrvatskoj je dosad tek 2.651 osoba cijepljeno s drugom docjepnom (tzv. četvrtom) dozom, istaknuli su iz HZJZ-a.

To ne treba čuditi budući da su posljednje preporuke o cijepljenju četvrtom dozom izdane 13. travnja i tad su obuhvatile samo osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koji su korisnici domova za starije.“Cijepljenje drugom docijepnom dozom preporučeno je za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (dom za starije i nemoćne osobe), a ovih dana planira se izmjena preporuka čime bi se cijepljenje drugom docjepnom dozom preporučilo svim osobama starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama”, rekli su u HZJZ-u.

Dodali su kako se cijepljenje četvrtom dozom ne razlikuje ni po čemu od ranijih cijepljenja, a može se cijepiti na svim lokacijama i punktovima na kojima se provodi cijepljenje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI