STIŽU MAJMUNSKE BOGINJE? Britanci nude cjepivo rizičnim muškarcima i skupinama ljudi

Pixabay

Nakon koronavirusa dolaze majmunske boginje?

Britanske vlasti preporučuju da se homoseksualnim i biseksualnim muškarcima s većim rizikom od izlaganja majmunskim boginjama ponudi cjepivo, dok se ta virusna bolesti ubrzano širi Europom.

Kako ističu u britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost (UKHSA), navodno se svatko može zaraziti majmunskim boginjama, ali podaci pokazuju da se većina zaraza događa unutar seksualnih mreža homoseksualaca, biseksualaca i drugih muškaraca koji imaju spolni odnos s muškarcima.

Moguće cijepljenje ovisilo bi o mnoštvu čimbenika, ali bi kriteriji bili slični uvjetima za prepisivanje predekspozicijske profilakse (PrEP), što su lijekovi koje uzimaju osobe s rizikom od dobivanja HIV-a kako bi spriječile zarazu spolnim odnosom ili injekcijom droga, objavila je UKHSA.

Liječnici mogu savjetovati cijepljenje za nekoga tko, primjerice, ima nekoliko partnera, sudjeluje u grupnom seksu ili zalazi u svingerske klubove, dodaju u UKHSA-i.



U početku je UKHSA preporučila da se samo bliskim kontaktima oboljelih, uključujući zdravstvenim radnicima, ponudi cjepivo Imvanex.

Više od 2500 slučajeva majmunskih boginja zabilježeno je u 35 zemalja izvan Afrike, gdje je ta bolest endemska. U Velikoj Britaniji potvrđena su 793 slučaja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI