Stiže Zakon o obnovi Zagreba: Evo što će sve biti prioriteti prilikom obnove grada

Foto: Cropix

Novim Zakonom o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije nakon nedavnih snažnih potresa uređuje se način i postupak obnove, odnosno uklanjanja zgrada oštećenih u katastrofi, javlja Jutarnji list.

Na temelju ovoga Zakona, tvrde u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, obnavljat će se postojeće oštećene zgrade i to zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade, stambeno poslovne zgrade i obiteljske kuće.

Zakonom se predviđa i mogućnost izgradnje zamjenske kuće, ako je kuća srušena u potresu. Privremeni smještaj stradalnika katastrofe, za vrijeme trajanja obnove stambenih zgrada, prema odredbama Zakona, osigurava bez naknade država putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sukladno raspoloživim kapacitetima.

Ministarstvo državne imovine će u svrhu privremenog smještaja stradalnika predati na privremeno upravljanje Ministarstvu za demografiju nekretnine u vlasništvu države koje su slobodne od stvari i osoba.

Oko 30 stanova je već spremno za useljenje, kako su rekli u Ministarstvu državne imovine, a za stanovanje će se urediti i još njih, dok će Stožer civilne zaštite definirati prioritete, odnosno koje će obitelji useliti u te stanove.



Kada je riječ o načinima obnavljanja oštećenih zgrada, one će se, ovisno o njihovoj namjeni, sanirati obnovom konstrukcije, obnovom i poboljšanjem konstrukcije ili potpunom obnovom. Cilj je koristiti suvremene materijale i poboljšati statiku postojećih zgrada koje su djelomično oštećene, a isto tako graditi i nove koje su srušene.

Procjenu će obavljati građevinski stručnjaci temeljem preliminarne provjere statike zgrada, a ideja je i da se na neki način usluge procjene, cijena radova i materijala ograniče da se ne dogodi slučaj „Gunja”, kada se metar četvorni obnove stambene jedinice plaćao i do 1700 eura, a WC četke po cijeni od 280 kuna po komadu.

Obnova, odnosno uklanjanje oštećenih zgrada, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom, prema ovom Zakonu, provodit će se na temelju odluka koje donosi Savjet za obnovu zgrada oštećenih u potresu. Savjet je formiran u sastavu Ministarstvo graditeljstva (Predrag Štromar), Grad Zagreb (Dinko Bilić), Ministarstvo kulture, Ministarstvo državne imovine, struka, Građevinski fakultet te komore građevinara i arhitekata. Savjet imenuje Vlada, a nakon što Zakon prođe procedure u Vladi i Saboru, Vlada radi program obnove.

Kada je riječ o troškovima sanacije šteta, to još nitko ne može prognozirati jer još uvijek traju procjene statičara, ali već sada se može reći da će troškovi sigurno biti i veći od 3 do 4 milijarde kuna, a novac će se morati osigurati iz proračuna države, Grada Zagreba, te EU fondova i pomoći Europske komisije.

Dosad je stiglo oko 30.000 prijava oštećenih zgrada, pregledano ih je oko 5000, međutim, stručnjaci očekuju da će se taj broj na kraju i smanjiti do 15 ili 20.000 budući da su se neke prijave više puta ponavljale (više stanara u zgradi).

“Cilj ovog Zakona je pomoći svima i to u što skorijem roku. Zato je i moj stav da se procedure moraju svesti na minimum i nema mjesta birokraciji. Struka je zadužena za analizu stanja, a na politici je da reagira brzo. Nemamo vremena za dugo razmišljanje i analize”, tvrdi ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić održali su i sastanak sa suradnicima oko novog zakona koji će se donijeti. Premijer je nakon sastanka izvijestio kako se nastavlja raditi na sigurnosti građana, da se osiguraju oni objekti kojima prijeti urušavanje (da se uklone rizični dimnjaci), te da se raščisti sav materijal s ceste ili unutar zgrada.

“Želimo da se u aktivnostima procjene šteta angažiraju svi stručnjaci koji su radili na volonterskoj bazi, sada trebamo preciziranje utvrđivanja stanja i preliminarne procjene šteta. Radna skupina kreće u izradu posebnog zakona. Također, moramo osigurati i financiranje sredstvima Vlade, Grada i međunarodnim izvorima, uključujući i pomoć s europske razine”, rekao je premijer.

Gradonačelnik Bandić je rekao kako se osniva novi Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata koji će djelovati u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje. Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto Grad nije nešto napravio po pitanju sigurnosti zgrada u centru, koje su najteže nastradale, Bandić je poručio kako vlasnici nisu ulagali u svoju imovinu.

“Mi ne možemo privatnu imovinu dirati. Ovo je proces koji će trajati između osam i 10 godina. Mi ćemo pomoći koliko budemo mogli. Plaću ćemo za travanj imati, a za svibanj nisam siguran”, rekao je Bandić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI