STIŽE VELIKA ŽEGA I VRUĆINA IZ AFRIKE: Prvi toplinski val udarit će svom silinom! Evo kad će biti najgore i što nas očekuje

Foto: Goran Mehkek, Duje Klaric / CROPIX

U Hrvatsku stiže topao zrak sa sjevera Afrike pa je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje na opasnost od toplinskog vala. Temperatura zraka na Hvaru već je u 13 sati dosegnula 33 stupnja, a u Šibeniku, Splitu i Kninu 32. Vrhunac toplinskog vala očekuje se u utorak i srijedu, kada bi temperature mogle biti i više od 35 Celzijevih stupnjeva.

“Već će danas najviša dnevna temperatura zraka u većini krajeva Hrvatske biti od 28 do 33 Celzijeva stupnja. Daljnji porast temperature zraka nastavit će se početkom ovoga tjedna, dakle već sutra temperatura između 30 i 35, i to je početak tog toplinskog vala u našoj zemlji, s umjerenom opasnosti od toplinskog vala, onom žutom bojom za opasnost od vrućine, rekao je prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec za HRT.

“Ta će se vrućina nastaviti i u sljedećim danima, s time da je taj vrhunac toplinskog vala, mogu reći tako, u prosjeku za većinu krajeva Hrvatske utorak i srijeda, kada će nerijetko temperatura zraka biti oko 35 Celzijevih stupnjeva pa čak i malo viša. Najveća vjerojatnost za više vrijednosti od 35 Celzijevih stupnjeva ponegdje je možda već sutra, recimo na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a onda utorak i srijeda ponajprije unutrašnjost Dalmacije, ali mjestimice i Slavonija, odnosno Baranja”, dodao je Mikec.

Istaknuo je da je potrebno zaštititi kožu od sunca, a u najtoplijem dijelu dana, ako je moguće, izbjegavati velike napore.

Mikec je također rekao da je lipanj inače u unutrašnjosti Hrvatske mjesec koji donosi nestabilnosti. Tako je bilo i ove godine pa je uglavnom u sjeverozapadnim krajevima zemlje bilo velike štete od nevremena, dodao je.



“Nažalost, to bi se moglo događati i u sljedećim danima”, istaknuo je Mikec.

“Već u utorak i srijedu u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima neće biti iznenađenje ako se dogodi kakav pljusak praćen grmljavinom, rekao je, dodajući da je vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme povećana u najzapadnijim krajevima Hrvatske, uz granicu sa Slovenijom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI