STIŽE NOVA OLUJA, POKUPITE SVE IZ DVORIŠTA I SKLONITE AUTE! Meteoalarm i Estofex izdali upozorenja

Foto: Matija Djanesic/Cropix

Danas će u većini Hrvatske biti pretežno sunčano, no nestabilno vrijeme. Mjestimice je moguće malo kiše ili pljuskovi s grmljavinom, u noći i ujutro uglavnom u središnjim i istočnim predjelima, a poslijepodne i u gorju te na sjevernom Jadranu.

Navečer i u noći na ponedjeljak sa sjeverozapada stiže jače naoblačenje s kišom i izraženim pljuskovima s grmljavinom, a u istom tom razdoblju je moguće i lokalno nevrijeme, piše DHMZ.

Meteoalarm je za danas i sutra izdao žuto upozorenje za kopnenu Hrvatsku najavljujući izražene pljuskove s grmljavinom, osobito u noći i ujutro te ponovno poslijepodne.

Europski sustav za upozorenje na oluje Estofex izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku zbog mogućih jakih/štetnih udara vjetra i velike tuče.

Danas na istoku Hrvatske djelomice sunčano, ali može pasti i malo kiše, i to već od jutra. Iako rijetko – poneki pljusak praćen grmljavinom moguć je sredinom dana u gorju na zapadu. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni i istočni. Jutarnja temperatura oko 19 °C, a najviša dnevna oko 30 °C.



I u često sunčanoj središnjoj Hrvatskoj ujutro podjednako toplo, a danju malo manje vruće nego u subotu. Ipak opet sparno, potkraj dana sve nestabilnije, sve češće uz lokalni razvoj oblaka, pljuskove i grmljavinu. U noći na ponedjeljak moguće je i nevrijeme.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorju oblačnije. Malo kiše može pasti danju u gorju, a navečer uz više oblaka i u Istri. Ujutro ponegdje magla. Vjetar najčešće slab, promjenjiva smjera, more mirno. Najniža temperatura oko 15 °C na kopnu, te od 17 do 22 °C na moru. Najviša od 26 do 31 °C.

U Dalmaciji još jedna topla noć uz more, a malo svježija u unutrašnjosti. Danju sunčano i vruće, od 30 do 34 °C, a osvježenje će pružati povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar na otocima i jugozapadni duž obale.

I na krajnjem jugu Hrvatske sunčano i vruće. Povremeno na isturenijim otocima umjerena naoblaka i umjeren sjeverozapadni vjetar. More mirno, prema otvorenome umjereno valovito, temperature od 22 do 25 °C. Podjednake vrijednosti imat će ujutro zrak, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 29 do 34 °C, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Početkom novoga tjedna promjenjivo i svježije

Osvježenje na kopnu dolazi sa sjevera u noći na ponedjeljak. Izraženiji pljuskovi, grmljavina i moguće nevrijeme uglavnom u prvom dijelu ponedjeljka, pa će popodne i zatim veći dio utorka biti suho i djelomice sunčano. Potkraj utorka sa sjevera nove nestabilnosti koje će se u promjenjivu srijedu proširiti na većinu krajeva.

Na Jadranu uglavnom sunčano, osobito u i dalje vrućoj Dalmaciji. Od utorka na sjeveru pljuskovi, u svježiju srijedu spustit će se i južnije, a moguće su i nevere. Umjerena bura početkom tjedna podno Velebita, drugdje vjetar uglavnom slab, popodne umjeren maestral.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI