STIŽE NAM TOPLINSKI VAL! DHMZ izdao crveno upozorenje, temperature će ići do 40 stupnjeva!

Foto: Bozo Radic / CROPIX

DHMZ upozorava kako će u razdoblju do 24. srpnja Hrvatsku pogoditi još jedan toplinski val.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda navode kako je vrlo topla zračna masa unutar termobaričkog grebena uzrokovala ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje su zabilježeni i rekordi. Ta se zračna masa sada premješta nad naše krajeve, a na Jadranu će se vjerojatno zadržati i tijekom sljedećeg tjedna.

Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 °C i 40 °C, dodaju iz DHMZ-a.

“Zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali ne isključujemo mogućnost niti za više vrijednosti. Uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije i sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25 °C ili mjestimice višom. I na kopnu će biti toplih noći s temperaturom višom od 20 °C”, kažu.

“Postoji mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno tjednih rekordnih vrijednosti, pa čak i mjesečnih za srpanj. Za premašivanje apsolutno najviših ikad izmjerenih temperatura na meteorološkim postajama vjerojatnost je mala”, dodaju.Facebook Comments

Loading...
DIJELI