STIŽE LI PRAVDA ZA MALENOG GABRIJELA? Sud u Metkoviću potvrdio optužnicu protiv tri liječnice i sestre

Denis Jerković / CROPIX

Više od tri i pol godine prošle su od smrti malenog devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, i slučaja koji je također potresao Hrvatsku. Slučaj je to koji je još jednom ukazao na probleme u zdravstvu. Nakon godinu i pol dana od smrti malenog Gabrijela podignuta je optužnica protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre koje se sumnjiči da su skrivile smrt nesretnog dječaka. Ista je danas i potvrđena objavili su iz Općinskog suda u Metkoviću.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću nakon provedene istrage, u veljači 2021. podiglo je optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavka 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

Tri su zaposlenice Hitne u Metkoviću, a jedna je u to vrijeme radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja Metković.

Prema stavku 4. ako je kaznenim djelom navedenim u stavku 1. ovoga članka prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do dvanaest godina. Dok stavak 8. kaže da u slučaju ako je kazneno djelo iz stavka 4. ovoga članka počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

“Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.”, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću.

 

Posjetimo na sam tijek tragične sudbine malenog Gabrijela čiji roditelji i dalje čekaju pravdu za ono što se dogodilo njihovom malenom sinu. Dječak je bolovao od upale grla zbog čega je i primljen u Dom zdravlja u Metkoviću. No kako mu nije pružena pravovremena liječnička pomoć jer su ga s Hitne u par navrata vraćali kući, dječak je na kraju umro od posljedica sepse jer je upala prešla i na pluća.

U nalazu Komore stoji da je sestra Nikolina Talajić ispričala da je “dječak došao na nogama, pitala ga je što je djetetu, a on je rekao da je povraćao, rekla je da će primiti dijete, ali da mora pričekati”.

Nakon toga je dječaka primila dr. Ksenija Kaleb koja je prva pregledom zaključila da je dijete životno ugroženo te ga odvela na Hitnu i zatražila hitan prijevoz u KBC Split. Na Hitnoj ga je predala šefici ispostave Hitne dr. Marijani Matić koja je dječaka primila u 9:15.

Ako im se na sudu dokaže krivnja četiri medicinske djelatnice, tri liječnice i medicinska sestra mogu biti kažnjene kaznom zatvora od jedne do osam godina.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI