STIPIĆ STAO U OBRANU MILANOVIĆU: ‘Vrhovni zapovjednik dužan je štititi vojsku od stranačke bulumente nesposobnih kadrova koji državu poistovjećuju sa strankom!’

Foto: Facebook

Politički analitičar Tomislav Stipić osvrnuo se sukob vrhovnog zapovjednika i ministra branitelja kao i pristigle reakcije.

Podsjetimo, verbalnom prepucavanju predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića svjedočimo od početka mandata. No, situacija je dodatno kulminirala nakon umirovljenja brigadira Elvisa Bručula sa dužnosti zapovjednika Počasno-zaštitne bojne. Nakon toga Milanović je uputio teške riječi ministru obrane Mariu Banožiću, a preko načelnik glavnog stožera admirala Roberta Hranja, zabranio je Banožiću i obraćanje na jednoj svečanosti te ga nije ni pozdravio kao uzvanika.

Ponašanje predsjednika kritizirala je zajednica branitelja HDZ-a Gojko Šušak, a Stipić ih u sebi svojstvenom stilu nije štedio te ih je nazvao “zajedničarskim SUBNOR-om”.

Banožića pak proziva za nesposobnost i nepoznavanje zakona.

Stipićevu objavu prenosimo u cijelosti:



“Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik Oružanih snaga RH po slovu i duhu Ustava. Dužan je štititi OSRH od stranačke bulumente nesposobnih kadrova i poslušnika koji državu poistovjećuju sa strankom. Aktualni ministar je totalno nesposoban za resor koji vodi, čemu svjedoče izjave stručnjaka za vojnu problematiku. Uz to, ministar je na vrlo glup način dezavuirao zakon jer niti u mokrim snovima ne može tražiti ostavku načelnika Glavnog stožera.

Svjedočimo privatnom shvaćanju državnih dužnosti Plenkovićevih “beba” koji bi bez njega bili goli i bosi. Banožić valjda misli da time što je postao predsjednik županijske organizacije HDZ-a, uz blagoslov svojeg Velikog vođe, može provoditi svoju volju u vojsci slično obrascu ponašanja u “ministarskoj šumi”. NO WAY! Dužnost je vojske da čuva sigurnost države i njezinih građana, a ne da služi kao još jedna u nizu HDZ-om okupiranih institucija za promociju bezličnih birokrata.

Koliko god bio brutalan i neotesan, predsjednik je u ovom slučaju u pravu. HDZ-ovom obrascu ponašanja kojim državu pretvara u svoj ratni plijen netko treba reći dosta. Pogodna persona za to je itekako Vrhovni zapovjednik (uz sve Milanovićeve objektivne nedostatke).

Plenkovićeva uloga u ovoj krizi je dvostruko negativna. Prvo, u maniri diktatora dopušta si pravo televizijama govoriti kako će izvještavati. Ovako eksplicitno to si ne dopušta ni Aleksa Vučić, čak i on zna da se diktatorski potezi vuku mnogo suptilnije. Plen Ki Mun ne preza ni od čega. Druga tragična crta hrvatskog Velikog vođe je stajanje uz eklatantno nesposobnog ministra obrane što samo potvrđuje dojam kako upravo Plenković stoji iza ovog djetinjastog ponašanja njegovog “slučajnog” ministra.

A ovaj zajedničarski SUBNOR, neka zajednica branitelja HDZ-a, i osnovan je isključivo za potrebe “domoljubne” politike kao svojevrsni politikantski klin za upravo ovakve situacije. Kad je HDZ u oporbi, upravo od ove organizacije kreću puzajući državni udari s manifestacijom plinskih boca i šatora. Kladim se da nitko od tih stranačkih oportunista i lažnih domoljuba Ustav nije držao u ruci, a spoznaje o zakonima vjerojatno imaju samo u slučaju kad ih treba kršiti”, stoji u objavi na Facebooku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI