Stipić: Birači ljevice očito su se zasitili salonskog ljevičarenja SDP-a. Najjači oponent im je platforma Možemo

Screenshot

Po prvi puta od ranih 2000-ih HDZ je izgubio primat na desnici. Domovinski pokret Miroslava Škore uzeo je toj stranci veliki dio kolača na desnici, a kako stvari stoje mogao bi uzeti još i više. No, SDP u većoj mjeri još uvijek drži monopol na ljevici.

Međutim, postavlja se pitanje koliko bi koalicije Možemo, Demokrata i Laburista te Stranka s imenom i prezimenom mogle Restart koaliciji i SDP-u uzeti glasova.

Politički analitičar i kolumnist Danice Tomislav Stipić smatra kako je najjači oponent SDP-u od lijevih opcija platforma ‘Možemo’.

“Oni su se nametnuli kao smislena oporba Milanu Bandiću i HDZ-u u gradu Zagrebu. To je mix političkog aktivizma i kulturno-intelektualne artikulacije lijevih politika što dosada nismo imali na političkoj sceni, samim time SDP je mogao mirno spavati”, rekao je Stipić za Otvoreno.

Međutim, dodaje Stipić, birači ljevice očito su se zasitili salonskog ljevičarenja SDP-a, njihovih gafova i neuvjerljivosti.



“Očekujem da će platforma ostvariti zamijećen rezultat u zagrebačkim izbornim jedinicama i eventualno u 8. izbornoj jedinici gdje će listu nositi Katarina Peović koja je ugodno iznenadila na predsjedničkim izborima. ‘Možemo’ neće uzeti SDP-u onoliko koliko Domovinski pokret Miroslava Škore uzima HDZ-u, ali bi mu mogao uzeti točno onoliko koliko bi mu bilo dostatno za sastaviti vlast nakon izbora”, smatra Stipić.

Dodaje i kako je dobro za demokraciju da i krajnja ljevica uđe u Sabor.

“To je mjesto gdje se otvaraju rasprave, Tomislav TomaševićRada Borić i Katarina Peović već su dokazali da mogu kvalitetno i argumentirano raspravljati i Sabor bi s njima sigurno dobio na kvaliteti”, smatra Stipić.

Situacija poput afere Fimi media

Stipić kaže kako ga i ova situacija s HDZ-om, podsjeća na 2011. kada je dva mjeseca prije izbora podignuta optužnica zbog afere Fimi media.

“Iako se slučaj s Josipom Rimac i drugovima ne može usporediti s optužnicom protiv stranke, efekt bi mogao biti sličan jer građani ionako korupciju povezuju velikim djelom s HDZ-om”, rekao je Stipić i dodao kako je HDZ Jadranke Kosor tada je čak i dobro stajao u javnosti, ali kako je nakon te optužnice sve krenulo nizbrdo.

“Hoće li i sada biti tako, teško je predvidjeti, pogotovo zato jer je tadašnja oporbena koalicija predvođena Zoranom MilanovićemRadimirom Čačićem i Ivanom Jakovčićem odavala mnogo ozbiljniji dojam od današnjeg Restarta”, rekao je naš sugovornik.

Dodaje i to kako će sigurno zbog Afere vjetrelektrana HDZ izgubiti dio potpore.

“HDZ-ovom stabilnom biračkom tijelu korupcija nije problem, ali sve što izgubi prelit će se Škori. No to bi se moglo HDZ-u vratiti kao miraz nakon izbora jer Škoro im je prirodni koalicijski partner”, rekao je Tomislav Stipić za Otvoreno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI