STIGLO NOVO UPOZORENJE STRUČNJAKA: ‘Dalmacija može očekivati nove potrese, seizmički je izrazito aktivno područje’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Potres od 4.6 po Richterovoj ljestvici zabilježen je sinoć u 21:57 na granici s BiH kod Buškog jezera, službeno je potvrdila seizmološka služba Republike Hrvatske. Epicentar je bio kod Trilja, 39 kilometara sjeveroistočno od Splita i 19 kilometara jugozapadno od Livna.

Najviše se treslo u okolici Sinja, točnije u Trilju. Građani su bili jako uznemireni a čini se da se novi potresi na tom području mogu opet očekivati.

“Iza najjačeg potresa sinoć noćas je uslijedio niz slabih potresa, među kojima nekoliko od 2, 3 stupnja. Bilo je noćas takvih četiri do pet potresa, zadnji je bio u 4:31, bio je 2.6. To je uobičajeno”, rekla je za N1 seizmologinja Ines Ivančić.


“Ovo je seizmički aktivno područje. Godine 1898. bio je najveći potres ovdje, 8, 9 stupnjeva, bilo je puno štete i bilo je žrtava.

Ovo nije neko iznenađenje na ovom dijelu Hrvatske.Ovakav potres jačine 4.6 bio je ovdje i 2018. godine, a 2013. godine jačine 4.7.

“Cijela je Hrvatska seizmički aktivno područje, južni, odnosno obalni dio seizmički je izrazito aktivno područje”, kazala je Ivančić i dodala da se nakon sinoćnjeg potresa očekuju naknadni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI