STIGLI KONAČNI REZULTATI MATURE: Imamo razloga biti zadovoljni, iako je pao svaki treći učenik brojke su bolje od lani

Foto: Dragan Matić/Cropix

Objavljeni su rezultati državne mature i oni su pokazali vrlo zanimljive rezultate. Nešto više od 30 posto učenika završenih srednjih škola palo je državnu maturu – 4469 njih iz strukovnih škola i 223 i gimnazija kojima je matura ujedno i uvjet za završetak srednjoškolskog obrazovanja. Rezultat je nešto bolji no lani kada je ispite palo oko 35 posto maturanata, pokazuju konačni rezultati državne mature koju je polagalo oko 28.500 učenika. Među njima je bilo 10-ak tisuća gimnazijalaca, javlja Jutarnji list.

Sva tri obavezna maturalna ispita palo je pet gimnazijalaca i 325 maturanata iz strukovnih škola. Dva obavezna ispita je palo 12 gimnazijalaca i 1177 učenika strukovnih škola, dok su ostali pali jedan ispit.

Gimnazijalci su najgore napisali ispit iz matematike – 154 učenika ga nije uspjelo riješiti za prolaz.

Bolje napisali obavezne ispite

Ako uključimo i izborne predmete, barem jednu negativnu ocjenu iz svih predmeta koje su polagali ima 1506 gimnazijalaca te 6361 učenik strukovne škole. Pet posto kandidata predalo je prazan list iz eseja, dok ih ukupno 10 posto ima iz eseja nula bodova.

Ipak, u odnosu na prošlu godinu, maturanti su bolje napisali sve obavezne ispite, izuzev matematike na osnovnoj razini.



Što se tiče ujednačenosti ocjena na maturi i zaključnih ocjena, postoji raskorak. Primjerice, iz hrvatskog jezika na višoj razini ostvaren je prosjek ocjena 3,2, a na osnovnoj razini 2,5. Prosjek iz matematike je 3,1 na višoj razini i 2,2, na osnovnoj. Kao i inače, najbolje riješen obavezni ispit je onaj iz engleskog s prosječnom ocjenom 4,1 na višoj i 3,4 na nižoj razini.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović otkrio je i kako su 332 ispita riješena sto posto, što je najviše do sad, dok deset pristupnika ima sve bodove iz dva ispita.

Na maturi je ukupno polagano 139.160 ispita, a Filipović je istaknuo da su maturanti u prosjeku pisali četiri ispita te da je veći udio učenika koji su birali višu razinu ispita iz matematike. Ove godine ih je bilo 40 posto, dok je ranije bilo između 33 i 35 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI