STIGLA JE OŠTRA OSUDA JAVIO SE HNS BIH: ‘Pozive probošnjačkih dužnosnika na nasilje‘ drže neprihvatljivim

Foto: Antonio Balic/CROPIX

Hrvatski narodni sabor BiH osudio je u četvrtak istupe dijela probošnjačkih dužnosnika koji su zaprijetili nasiljem i sukobima ako visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izmijeni izborni zakon i ustav kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata na izborima.

“Oštro osuđujemo najave nasilja, poticanje sukoba i prijetnje ratom u Bosni i Hercegovini koje upućuju bošnjačke političke stranke, njima bliske organizacije i aktivisti, a sve s ciljem očuvanja statusa quo koji bi omogućio nastavak političkog nasilja nad Hrvatima kao konstitutivnog naroda na sljedećim izborima i time urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, stoji u priopćenju HNS-a BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u zemlji.

U javnost su procurila načela izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koje su navodno sačinili u Uredu visokog međunarodnog predstavnika kojim se nastoji zajamčiti izbor političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda na čemu inzistira hrvatska strana u BiH, ali i spriječiti mogućnost blokada funkcioniranja Federacije BiH što traže bošnjački političari.

No upravo su prijedloge kojima se sprječava preglasavanje Hrvata prigodom izbora političkih predstavnika oštro kritizirali brojni probošnjački dužnosnici.

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić izjavio je “da ne može proći bez posljedica” ukoliko Schmidt nametne takva izborna rješenja, a čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je kako će pozvati na ulične prosvjede.Ravnatelj Memorijalnog centra Potočari Srebrenica rekao je da Bošnjacima ne predstoji nikakav izbor – ili otići u Anadoliju ili u neki novi rat.

Gotovo identično je poručila i Azra Zornić, apelantica na Europskom sudu za ljudska prava, koja je dobila presudu protiv BiH oko biračkih prava. Ona je upozorila kako će odluka visokog predstavnika izazvati rat u BiH koji bi se proširio izvan granica zemlje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI