STIGAO ODGOVOR IZ BEOGRADA: ‘Očekujemo priliku za neometani posjet predsjednika Vučića Jasenovcu’

wikipedia

Nezavisni srpski dnevni list Danas imao je Uvid u diplomatsku komunikaciju Hrvatske i Srbije o planiranom “privatnom posjetu” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu koji hrvatska strana nije dozvolila, imao je nezavisni srpski dnevni list Danas, objavio je N1.

Prvo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova 15. srpnja uputilo notu veleposlanstvu Srbije u Zagrebu u kojoj obavještava veleposlanstvo o razlozima zabrane Vučićeva dolaska. Nakon toga je uslijedila i nota srbijanskog ministarstva hrvatskom veleposlanstvu u kojoj se na početku izražava šok zbog hrvatske odbijenice, a zatim iznosi zahtjev za službenim posjetom Vučića Jasenovcu u bilo kojem terminu koji hrvatskoj strani odgovara u razdoblju do 22. rujna.

U nastavku je sadržaj hrvatske note koji je objavio Danas, prenosi Jutarnji list.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izražava poštovanje Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te povodom informacije iz neslužbenih izvora o mogućem posjetu predsjednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. srpnja 2022., ima čast istaknuti sljedeće:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da prilikom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obiju strana.Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također ukazuje da posjet visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uvjeti za takav posjet, o kojem ovom prilikom nisu službeno informirane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog osobnog poštovanja”, piše u hrvatskoj noti.

Sadržaj diplomatske note srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova
Srpski dnevni list Danas prenio je i sadržaj diplomatske note koju je srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova nakon toga uputilo Veleposlanstvu RH u Beogradu.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu i ima čast da, u vezi s notom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske broj 3611/2022 od 15. srpnja 2022. godine, priopći sljedeće:

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je šokirano protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti. Namjera predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bila je samo položiti cvijeće i zapaliti svijeću na svetom mjestu na kojem su tijekom Drugog svjetskog rata ubijene stotine tisuća Srba.

Povodom navoda iz spomenute note Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da je posjet neprihvatljiv jer ‘hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta’, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije obavještava da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zainteresiran da obavi službeni posjet Spomen-području Jasenovac u bilo kojem terminu, u periodu do 17. rujna 2022. godine.

U dubokom uvjerenju da Republika Hrvatska, kao i Republika Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička Nezavisna Država Hrvatska tijekom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sustav koncentracijskih logora Jasenovac, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije očekuje omogućavanje neometanog posjeta predsjednika Republike Srbije ovom svetom mjestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane dužnosnike, uključujući i sve potrebne sigurnosne aspekte”, piše u srbijanskoj noti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI