STIGAO I DRUGI DIO IZBORNE ANKETE: Oko jedne izborne jedinice vodit će se jako tijesna bitka

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

V. izborna jedinica ostala je tradicionalno vjerna HDZ-u, usprkos vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi, koji je istupio iz HDZ-a te se pridružio Škorinom Domovinskom pokretu, pokazalo je najnovije istraživanje HRejtinga, istraživanje preferencija birača koje je za HRT provela agencija Promocija plus u V., VI. i VII. izbornoj jedinici..

HDZ-ova je lista na čelu s aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem, a na začelju sa Stevom Culejem i dalje najjača jer imaju 41,1 posto biračke potpore. Upola manje (20,8%) osvaja Restartova lista, na kojoj je prvi Predrag-Fred Matić, a posljednji Željko Sabo, dok Domovinski pokret i koalicija okupljena oko Miroslava Škore, a ovdje predvođena vukovarskim gradonačelnikom Penavom, osvaja 16,8 posto glasova.

Priliku za ulazak u Sabor preko V. izborne jedinice ima još Most, koji je trenutačno na 4,4%. Kad se te postotke pretače u mandate, D’Hondtova metoda pokazuje da 13 od 14 mandata dijele u omjeru 7-3-3 HDZ, Restart i koalicija predvođena Domovinskim pokretom. Za onaj jedan preostali, takozvani rubni mandat, bore se tri liste (HDZ, Restart, Most), a najbliža mu je prema HRejtingu SDP-ova koalicija.

U VI. izbornoj jedinici na mandate, prema istraživanju, sigurno mogu računati četiri liste, a smiješi se i petoj.

Razlika između Restart koalicije i HDZ-a ovdje je točno pet posto u korist Restarta, tako da SDP-ova lista, predvođena Davorkom Vidovićem, osvaja 29,4 posto, a HDZ-ova, na čelu s ministrom unutarnjih poslova i šefom Nacionalnog stožera Davorom Božinovićem – 24,4% glasova. Upola manje dobiva Škorina koalicija (11,7%), a prema anketi, prelazak praga u ovoj izbornoj jedinici Mostu (5,7%), a ujedno i mandat sebi, osigurava Nikola Grmoja. Osim toga, male izglede da im se dogodi isto anketa daje strankama okupljenima u zeleno-lijevoj platformi Možemo, za koju glasa 4,4 posto tamošnjih birača.



Prema D’Hondtovoj metodi preračunavanja glasova u mandate, 5 zastupnika imat će Restart, 4 HDZ, 2 koalicija oko Domovinskog pokreta i jedan Most. Za još dva takozvana rubna mandata bore se 4 liste (Restart, HDZ, DP, Možemo), ali najveću anketnu vjerojatnost da ih podijele imaju Restart i HDZ.

VII. izbornoj jedinici  razlika između vodećeg Restarta i drugoplasiranog HDZ-a samo 2,2 posto. Konkretno, Restart osvaja 28,6 posto, HDZ 26,4 posto, dok izborni prag jedino još prelazi Škorina lista s 11 posto glasova, koju ovdje predvodi bivši Mostov zastupnik i ministar Slaven Dobrović. Najbliže su pragu u VII. izbornoj jedinici stranke oko platforme Možemo, jer su na 4,6 posto glasova, a anketa potpuno iz igre za mandat ne isključuje ni Most (4,2%) ni koaliciju okupljenu oko Živog zida (4,0%).

Pretvaranjem navedenih postotaka u mandate dolazi se do 12 fiksnih. Po pet ih uzimaju Restart i HDZ, a dva su Škorina. Ona dva još preostala mandata su rubna i na dohvatu su čak pet listi (Restart, Možemo, HDZ, Most, ŽZ), ali računica prema D’Hondtu pokazuje da su najbliže Restart i savez na platformi Možemo, predvođen Radom Borić.

Ukupno u ove tri jedinice, HDZ osvaja 16, Restart 13, Domovinski pokret 7, a Most jedan mandat.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI