ŠTERN KOMENTIRAO VLADIN PAKET MJERA: ‘Trebalo bi dodati zabranu izvoza domaće nafte, a INA se definitivno treba odvojiti od MOL-a’

Screenshot/N1

Vlada je u četvrtak predstavila paket mjera kako bi se olakšao negativan utjecaj gospodarske krize hrvatskim građanima, poslodavcima i institucijama. Te je mjere za N1 komentirao bivši direktor u INA-i i stručnjak za energetiku Davor Štern.

“Poruka je odlična, mislim da bolje poruke hrvatski građani nisu mogli dobiti jer iskazuje želju Vlade da prati situaciju i da pomaže gdje može. Nismo sami, nismo otok. Hrvatska radi što može raditi u okviru mjera koje ima. U energetskom dijelu poruka je jako dobra i provediva u određenom dijelu. Ovo s električnom energijom, dok imamo HEP kao državnu kompaniju država može intervenirati i određivati cijene u okviru HEP-a. Ono što možemo pitati je po kojoj cijeni HEP uvozi struju, ali to je drugo pitanje”, rekao je Štern.

Osvrnuo se na cijene plina te istaknuo kako smatra da se napravilo što se moglo, odnosno koliko će biti moguće s MOL-om dogovoriti maksimizirane cijene plina.

“Tu više nismo sami. Imamo dioničara izvana koji može biti protiv toga i ne znam na koji će se način to riješiti, ali dobro da se pokrenulo pitanje i da se tu nađe neki izlaz”, naglasio je.

Štern smatra kako Hrvatska može sama odlučiti o hrvatskom plinu, bez Mađara.“To je ingerencija Republike Hrvatske, to je naše rudno blago i krizna je situacija. To bi u normalnim vremenima, da nema ovoga što se sada događa, možda bilo upitno. Eventualno će oni tražiti obeštećenje, ali i mi od njih možemo tražiti obeštećenje za ovaj slučaj od milijardu kuna, jer su i oni dioničari u Ini”, rekao je.

No, kritički se osvrnuo na to što se nije ograničio izvoz nafte.

Smatra da se INA definitivno treba odvojiti od MOL-a.

Naglasio je da bi se “Vlada unaprijed trebala dogovoriti s mađarskom stranom, da se ne izrodi skandal, ali oni bi trebali otići da se riješi pitanje poslovanja INA-e”.

“INA posluje na nakaradan način. Mi smo već pisali da je taj način upravljanja INA-e u suprotnosti sa Zakonom o trgovačkim društvima. Taj dualizam upravljanja u velikoj kompaniji nije prihvatljiv i nije u skladu s hrvatskim zakonom. U INA-i je potrebno napraviti duboke promjene i krajnje je vrijeme da se razmišlja o raskidu braka s MOL-om, jer koliko god da Hrvatska ima dionica, druga će strana biti poslovno moćnija”, zaključio je Štern.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI