STARI ILI NOVI HDZ: Ovo su Sanaderovi ljudi koji su osobe od Plenkovićeva povjerenja

Goran Stanzl/PIXSELL

Slučaj Fimi Medije bliži se kraju. Vrhovni sud je u srijedu djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u tom slučaju pri čemu HDZ mora zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki platiti 3,5 milijuna kuna kazne, a bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna je s osam smanjena na sedam godina zatvora.

S jedne strane Sanader je dobio blažu kaznu, ali će po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda državi morati vratiti 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja.

Ujedno je to 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Treba istaknuti kako će HDZ uz 3,5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi.

Podsjetimo, u studenom 2020. godine nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.



Jedan od njih je HDZ-ov rizničar Mladen Barišić koji je sada i pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Blagajnica stranke Branka Pavošević osuđena je na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca.

No, jedino je Ratko Maček, koji je bio glasnogovornik Vlade i stranke u doba Sanadera, prema presudi Vrhovnog suda, oslobođen optužbe.

Na upit prihvaća li odgovornost aktualnog vodstva HDZ-a, premijer i sadašnji predsjednik stranke Andrej Plenković naglasio je “da ne prihvaća bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke te da neće prihvatiti etiketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije”.

Dodao je kako je Sanader bio šef stranke i vlade i zlouporabio položaj.

Plenković je istaknuo kako je član HDZ-a postao tek 2011. godine. No, neki Sanaderovi suradnici iz njegovog prvog mandata od 2003. do 2008. godine te iz razdoblja od 2008. do ostavke 2009. godine i danas su aktivni političari. Neki od njih i sada se nalaze na visokim javnim dužnostima.

Gordan Jandroković

Jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika i aktualni predsjednik Hrvatskog sabora svoj politički uspon započeo je u Sanaderovo doba. Još 2003. godine bio je izabran za zastupnika, a uz to bio je predsjednik dvaju saborskih odbora i voditelj saborskog izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatski sabor – Europski parlament. Član predsjedništva HDZ-a postao je 2004. godine.

Sanader ga je kasnije imenovao ministrom vanjskih poslova i europskih integracija. Jandroković je i u vladi Jadranke Kosor ostao na istom mjestu.

I u svim sljedećim sazivima Sabora, Jandroković je bio saborski zastupnik, a 2016. imenovan je glavnim tajnikom HDZ-a.

Jandroković je na suđenju rekao da nije čuo za crni stranački fond, a da je za Fimi mediju prvi put saznao 2009. iz medija. Osobno je tek naknadno utvrdio da su s Fimi medijom radili 2008. godine, rekao je. Tada im je za dvije konferencije i rokovnike isplaćeno 70 tisuća kuna.

Branko Bačić

U Sanaderovo doba svoju političku karijeru započeo je i sadašnji potpredsjednik HDZ-a i predsjednik HDZ-ovog Kluba Branko Bačić.

Na izborima 2003. godine izabran je u Hrvatski sabor, ali je ubrzo postao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka. I 2007. godine izabran je u Sabor, no ponovno je imenovan za državnog tajnika u istom ministarstvu.

Članom predsjedništva HDZ-a postao je 2008. godine, a nakon Sanaderovog odlaska nastavio je političku karijeru u Saboru. Svjedočio je u procesu za koji su danas njegov nekadašnji šef i stranka osuđeni.

Bačić je na suđenju za aferu Fimi media potvrdio da je 2010. godine USKOK-u predao 2,3 milijuna kuna. Tada je bio glavni tajnik HDZ-a, a, kako je rekao novac je dostavio USKOK-u nakon što je tadašnja premijerka Jadranka Kosor obavijestila Mladena Bajića da se taj novac već 10 mjeseci nalazio u HDZ-ovoj blagajni.

Uz to što je saborski zastupnik, Branko Bačić danas je i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Dubravka Šuica

I politički uspon današnje potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice počeo je u vrijeme Sanaderovog HDZ-a.

Gradonačelnica Dubrovnika postala je 2001. godine, a tu je dužnost obnašala do 2009. godine. No, to nije sve jer je u tom razdoblju bila i zastupnica u Saboru i to sve do 2011. godine. Dvije godine kasnije izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu.

U svibnju 2014. je ponovno izabrana s liste HDZ-a u Europski parlament, a prije dvije godine postala je potpredsjednicom EK.

Radovan Fuchs

Politička karijera aktualnog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa također seže u Sanaderovo doba. Fuchs je u razdoblju od 2004. do 2008. godine bio pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju, a od 2008. do 2009. godine bio je državni tajnik za visoko obrazovanje.

Nakon odlaska Ive Sanadera s mjesta premijera postao je ministar znanosti i obrazovanja. Danas je u milosti Andreja Plenkovića.
Kolinda Grabar-Kitarović

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je ministrica u prvoj vladi Ive Sanadera. Do 2005. bila je na čelu Ministarstva europskih integracija te potom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Veleposlanicom Hrvatske u SAD-u postala je 2008. godine postala je veleposlanicom u SAD-u, a 2011. imenovana je za pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a.

Plenković je podržao Kolindu Grabar-Kitarović u utrci za drugi mandat predsjednice, no izgubila je izbore. Trenutno se povukla iz politike.

Božidar Kalmeta

Zadarski moćnik Božidar Kalmeta bio je u obje Sanaderove vlade na mjestu ministra mora, turizma, prometa i razvitka, odnosno mora, turizma, prometa i razvitka u drugom mandatu. Kalmeta je mandat ministra nastavio i za vrijeme Jadranke Kosor do 2011. godine.

Ostao je u predsjedništvu stranke i aktivan u lokalnoj zadarskoj politici. Iako je protiv njega bilo podignuto nekoliko optužnica, nikada nije osuđen.

Kalmeta je danas predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zadarske županije.

Vladimir Šeks

Jedan od pionira HDZ-a Vladimir Šeks nakon pobjede na izborima 2003. godine postao je predsjednik Sabora i na tom mjestu je ostao do 2008. godine kada je postao potpredsjednik Sabora.

Još ima važnu ulogu u stranci i nitko ga “ne smije dirati”.

Ivica Kirin

Aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin bio je ministar unutarnjih poslova u prvom sazivu Sanaderove vlade. Zbog afere Vepar podnio je ostavku 2007. godine.

Podsjetimo, bio je uhvaćen u lovu s tada optuženim generalom za ratne zločine Mladenom Markačem koji je time prekršio pravila o kućnom pritvoru. No, to mu nije puno naštetilo političkoj karijeri.

U svibnju 2008. vraća se na poziciju gradonačelnika Virovitice.

Predsjednik je gradskog odbora HDZ-a grada Virovitice, član središnjeg odbora HDZ-a i član županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije.

Ivan Šuker

Ivan Šuker još je jedna osoba od povjerenja Ive Sanadera jer je bio ministar financija u njegova oba mandata.

U prošlom sazivu Sabora bio je zastupnik što znači da ga sadašnji premijer smatra kvalitetnom i sposobnom osobom. U Hrvatskom saboru nalazi se od 2016. godine.

Veterani HDZ-a, visoki dužnosnici i ministri u vladi Ive Sanadera, Bianca Matković, Petar Čobanković i Ivan Šuker, za Jutarnji list, nisu željeli komentirati činjenicu da je Vrhovni sud u najbitnijem potvrdio presude protiv Sanadera i HDZ-a u ogromnoj korupcijskoj aferi Fimi medija.

Nekadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković također je izjavio kako “ne bi ništa komentirao jer već dugo ne daje nikakve izjave za medije”. Naglasio je kako se povukao iz politike te vodi miran život.

Presudu nije komentirala ni Kolinda Grabar-Kitarović.

“Nikada nisam komentirala sudske presude”, rekla je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI