STANJE NA ZARAZNOJ JE ZABRINJAVAJUĆE: Morali su posuđivati ECMO uređaje! Cijepljenju neće biti kraja?

Screenshot/ Facebook

Broj novozaraženih od koronavirusa sve je veći, a, nažalost, raste i broj preminulih pacijenata.

Uspoređujući ponedjeljak i utorak s prva dva dana prošlog tjedna, vidljivo je da je za 75 posto porastao broj novozaraženih.

Sve više obolijevaju djeca i mladi koji i nisu u dovoljnoj mjeri cijepljeni. Iz Nacionalnog stožera najavljuju proširenje korištenja Covid potvrda te preporuka vezanih za cijepljenje trećom dozom, objavio je HRT.

U emisiji Otvoreno HRT-a gostovali su Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”; Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Sandra Šikić; ravnateljica NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”; Stipan Jonjić, imunolog, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci; Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Ivana Pavić Šimetin komentirala je izjavu predsjednika Zorana Milanovića da će “u jednom trenutku maska postati diskrecijsko pravo svakoga da je stavi, a ne da vlasti naređuje jer smatra da život mora ići dalje” i rekla kako “svatko ima pravo na svoje mišljenje, izraziti ga i imati određeno uvjerenje i stav”.



“Europski centar za kontrolu bolesti predviđa za zemlje koje imaju udio cijepljenih manji od europskog prosjeka da će se nastaviti povećavati broj novozaraženih, broj hospitaliziranih, na respiratoru i preminulih. Za za zemlje koje imaju prosjek EU, a to je 68 posto cijepljenih jednom dozom, ili pogotovo bolji od toga da u tim zemljama, čak i kod popuštanja mjera, recimo situacija da se manje nosi maska ne očekuje se pogoršanje pogotovo u smislu hospitalizacije, teških oblika bolesti ili smrtnog ishoda. Čak se razlika, prema Europskoj komisiji, vidi razlika i u ljudima koji su cijepljeni. Cijepljeni u zemljama s velikim cijepnim obuhvatima će biti više zaštićeni od infekcije i od teškog oblika bolesti, dok u zemljama s nižim cijepnim obuhvatom čak i oni koji su cijepljeni nisu potpuno zaštićeni. Ako gledamo ukupnu populaciju mi smo na 45 posto cijepljenih, a EU je na 68 posto. Broj od 55 posto cijepljenih odnosi se na odraslu populaciju”, rekla je Ivana Pavić Šimetin.

Dodala je kako je četvrti val koronavirusa još uvijek u uzlaznoj fazi iako se se nešto usporilo, ali ovoga tjedna manje nego proteklih tjedana.

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” govorio je o stanju na klinici.

“Od ljetnih mjeseci bilježimo postupni porast oboljelih. Sad je to u fazi uzlaznog trenda zadnjih tjedana, pogotovo zadnjih dana. Imamo nešto više od 80 bolesnika. To su sve bolesnici različitih životnih dobi, sa sve veći brojem onih mlađe životnih dobi što nas posebno brine. Posebno je veliki pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja, Imamo 22 bolesnika, od njih je 14 na ECMO potpori. Što nismo zabilježili u prethodnih valova. ECMO uređaje stavlja se kad se ne može više zbrinjavati pacijent na respiratoru. ECMO je invazivan postupak i njime se iz pomoću katetera izvlači krv iz organizma te se u aparatu dodaje kisik te ponovno vraća u organizam i tako se zamjenjuju pluća”, istaknuo je.

Dodao je kako je prošlog tjedna bila dramatična situacija pa su morali od drugih posuđivati ECMO uređaje.

Najmanja procijepljenost u Hrvatskoj je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split rekao je kako je situacija zabrinjavajuća.

“Međutim, za razliku od ostatka Hrvatske koja je u trendu rasta mi smo više od mjesec dana stalno u istoj situaciji, između 75 i 80 hospitaliziranih od Covida. Za sada se ti brojevi ne penju, no sa zahlađenjem očekujemo da će rasti jer je kod nas zasad toplo razdoblje pa je i širenje smanjeno. U bolnici su zastupljene sve generacije. Među onima koji imaju teški oblik bolesti, koji su na respiratoru ipak su prvenstveno stariji od 50, a daleko više stariji od 60 godine”, naglasio je Ivić.

Imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Stipan Jonjić na upit zašto cjepiva ne štite još bolje, rekao je kako je sreća da štite dosta dobro.

“Idemo okrenuti priču. Istina je, to je legitimno pitanje. Prirodno da nakon cijepljenja ili infekcije imuni odgovor polako slabi i ono to ostaje su stanice koje pamte i koje nas onda štite od neke nove infekcije. To je tako u većini slučajeva. No postoje virusne infekcije kod kojih uopće ne možemo napraviti cjepivo jer su virusi vrlo nezgodni biološki. Mi imunolozi kažemo da su ti virusi imunoevazivni, ili imunosubverzivni ili čak imunosupresivni. Ovaj virus je vrlo nezgodan, on zapravo kompromitira najraniji imuni dio odgovora. On od samog ulaska u stanicu on stanicu nokautira u smislu da joj inaktivira glavni mehanizam obrane, interferone i druge molekule važne za ranu zaštitu. Onda to ide dalje kroz potpuno pogrešni sustav privlačenja stanica sve do razvoja najtežih oblika upale pluća, Vrlo je teško napraviti cjepivo koje bi efikasno štitilo od takvog imunosubverzivnog virusa. Virus se stalno mijenja, ovo je RNK virus i ima tendenciju vrlo učestalih mutacija. Mijenja ‘S’ šiljak koji je ciljno mjesto vezanja antitijela pomoću kojih mi sprječavamo ulazak virusa u stanicu. I to se upravo događa, virus ulazi u stanicu i kod nekih ljudi koji su cijepljeni zato što tamo nema dovoljno adekvatnih protutijela da spriječe njegov ulazak u stanicu. Nakon ulaska u stanicu virus je već stekao određenu prednost, no ako ste cijepljeni ipak imuni sustav u tkivima i različite razine imunosti uspijeva se boriti i odvesti imuni odgovor u pravom pravcu ,a ne u imunopatološkom”, naglasio je Jonjić.

Na upit hoće li trebati nova cjepiva rekao kako misli da će trebati.

“Mislim da će ovaj virus kružiti među nama još jako puno godina, iako je to jako vrlo teško predvidjeti, i misli da će trebati nova cjepiva, ne samo koja će ciljati neke druge virusne antigene nego će trebati cjepiva koja će biti puno lakša za globalniju upotrebu. Mi govorimo o trećoj dozi, a pola svijeta nije cijepljeno. To su sve niže koje osiguravaju da se virus širi i ponovno dođe nama. Vjerojatno će trebati i cjepiva koja će bolje čuvati ulaz virusa. Postoje u najavi cjepiva koja će vjerojatno osigurati lakšu primjenu i lakšu dostupnost”, zaključio je Jonjić, objavio je HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI