STALNI SUDSKI VJEŠTAK ŠOKIRAN BRZOM OBDUKCIJOM: Alujević: ‘Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje’

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Tragična smrt novinara Vladimira Matijanića u ponedjeljak je dobila novi zaplet. Naime, Slobodna Dalmacija objavila je detalje razgovora s Antonijem Alujevićem, stalnim sudskim vještakom i pročelnkom Odjela za sudsku medicinu pri KBC-u Split.

Alujević je rekao kako je šokiran jer je obdukcija Vladimira Matijanića obavljena u subotu, izvan radnog vremena, i to u kasnim popodnevnim satima oko 18 sati.

Ustvrdio je da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje.

“Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje”, rekao je Alujević.

Dodao je kako on uopće nije bio obaviješten da će obdukcija biti obavljena, a o tome nije bio obaviješten ni prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik splitske patologije.



Alujević je ogorčen tim činom rekao kako “ovdje nije riječ o liječničkoj taštini već o protokolu i da obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom, a nikako ne bolnički patolog”.

Pojasnio je kako se obdukcije najčešće rade unutar 24 do 48 sati, a da ih nastoje obaviti što je prije moguće, a ako to traži i istraga policije, onda se može obaviti i žurno.

“Iz ove obdukcije sigurno proizlaze istražne radnje i zbog toga ona nije smjela biti obavljena na ovakav način”, zaključio je dr. Antonio Alujević za Slobodnu Dalmaciju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI