SSSH: ‘Trgovci i trgovački centri koji otvore u nedjelju mogu očekivati nadzor Državnog inspektorata!’

Foto: Cropix

Trgovci i trgovački centri koji u nedjelju budu radili mogu očekivati nadzor Državnog inspektorata – potvrdio je u izjavi za Dnevno predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel.

Unatoč odluci Nacioanalnog stožera civilne zaštite o ukidanju zabrane rada nedjeljom SSSH inzistira na činjenici da se ponovnim otvaranjem trgovina u ovu nedjelju, 31. svibnja, krši zakon koji predviđa da se raspored zaposlenika treba utvrditi sedam dana unaprijed, a kako je odluka Nacionalnog stožera donesena početkom tjedna, za preraspodjelu radnika, tvrde, nema vremena. Sindikati pri tom ustraju i na činjenici da ne postoji prijeka potreba za radom i podsjećaju da se kazne za trgovce koji radnika ne obavijeste sedam dana unaprijed o njegovu rasporedu kreću od 61 do 100 tisuća kuna.

No, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara i predsjednik Udruge developera pri HUP-u Denis Čupić u izjavi za Dnevno poziva se na članak 66 Zakona o radu koji dopušta preraspodjelu radnika u slučaju izvanrednih okolnosti ili hitnih naružbi.

“Još uvijek traju epidemiološke mjere i ove ćemo nedjelje još uvijek biti u izvanrednim okolnostima. I kad smo odlukom Nacionalnog stožera morali zatvoriti trgovine i tada smo raspoređivali radnike jer smo u 6 sati navečer doznali da od sutra ne radimo”, pojašnjava Čupić. Dodaje da “sindikati stalno paušalno prozivaju” i pita se ako cijelo vrijeme sindikati znaju koji poslodavci krše zakon, zašto im dosad nisu poslali inspekciju.

“Problem je u tome što je zakon štur i nedorečen, a kolektivni ugovor za trgovinu nije uopće donesen. A sindikati, umjesto da štite radnike, samo traže razlog za svoje postojanje”, kaže Čupić poručivši da se konačno donesen zakon prema kojemu će se definirati koliko se nedjelja u godini smije raditi pa će se poslodavci snaći. Pri tom navodi da osim poslodavaca i velik broj radnika želi raditi u nedjelju jer se za rad tijekom subote i nedjelje na fiksni dio plaće dodaju stimulacije, a sada će radnici, kaže, ostati bez njih zbog inzistiranja sindikata na neradnoj nedjelji.



“Doći će do viška radne snage i padat će prometi, a s njima i plaće, pa će u cijeloj ovoj situaciji nastradati upravo radnici”, navodi Čupić pozvavši sindikate da pokažu solidarnost s gospodarstvom i omoguće rast prometa i isplatu plaća.

Inače, iznenadna odluka Nacionalog stožera o ukidanju zabrane rada nedjeljom izazvala je zbrku među trgovcima koji nisu odmah mogli odlučiti hoće li raditi u nedjelju ili neće, tim više što je u subotu državni praznik, Dan državnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI