SRPSKI MEDIJI UOČI OLUJE GOTOVINU NAZVALI KRVNIKOM! Šljivančanin ga hvali: ‘Bio je ko­re­k­tan pre­ma svi­ma…’

Zajedno sa pobjedom u Oluji koja je za hrvatsku značila konačno oslobođenje, dogodio se i masovni egzodus Srba s područja koje je njihova vojska četiri godine držala pod okupacijom.

Iako su civilni pripadnici srpske nacionalne manjine od tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana pozvani na ostanak u svojim domovima uz garanciju da im se ništa neće dogoditi, gotovo svi su se ugledali na srpske tenkove i vojsku u bijegu – te napustili tzv. “Republiku Srpsku Krajinu” koja je 5. kolovoza konačno prestala postojati.

Upravo trenutak koji je za Hrvatsku bio razlog najveće sreće i slavlja, Srbima je postao tragedija. Osjećaj toga trenutka ostao je i danas, nakon više od dva desetljeća…

Na obljetnicu Oluje Hrvati s naglašenim nacionalnim ponosom prisjećaju se detalja akcije oslobađanja, Srbi tuguju i osuđuju.

Ni ova godina nije iznimka.



Tako srpski mediji opetovano ponavljaju mantru o “Zločinima Ante Gotovine” nazivajući ga krvnikom, iako ga je sud u Haagu proglasio nevinim po svim točkama optužnice.

Odlazak pobunjenih Srba zajedno sa svojim obiteljima, u tamošnjim se medijima i danas percipira kao “progon”, a akciju oslobađanja “napadom ustaških snaga”. Srbija je prilično jedinstvena u stavu da je Oluja bila zločinačka operacija, vođena Antom Gotovinom.

Da ga ipak ne doživljava monstrumom, ovih je dana na iznenađenje mnogih izjavio Veselin Šljivančanin koji je hrvatskog generala susretao po haškim hodnicima:

“Su­sre­tao sam se sa svi­ma i svi su bi­li ko­re­k­t­ni, čak i Go­to­vi­na. Oni su ta­da pri­ča­li da za me­ne ne­ma­ju ni­jed­nu lo­šu i ru­žnu riječ, ali ne znam jesu li tako mislili, znam sa­mo što su mi pri­ča­li. Go­to­vi­na je bio ko­re­k­tan pre­ma svi­ma, vo­dio je ne­ki svo­j na­čin ži­vo­ta, izolirao se i po­vu­kao…”, prenosi Kurir riječi generala JNA koji je nemilosrdno tukao po Vukovaru i hladnokrvno dopustio egzekucije vukovarskih ranjenika na Ovčari.

Sa slavljem Hrvata na dan obljetnice Oluja, nikako se ne miri niti srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Iako su predstavnici srpske nacionalne manjine prošle godine učinili pozitivan iskorak dolaskom na obljetnicu, Vučiću dolazak Srba na obljetnicu vojne operacije koju i danas naziva “etničkim čišćenjem” nikako nije sjeo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI