SRPSKI ‘KRALJ PAPIRA’ ŠAKOM I KAPOM GRABI DIONICE KRAŠA: Otkriven biznismen koji će pomrsiti račune braći Pivac

Sandra Simunovic/Cropix

Nebojša Šaranović, jedan od najpoznatijih srpskih poduzetnika u čijem je vlasništvu ciparska grupacija Kappa Star Limited, u regiji najpoznatija po Jaffa keksima, navodno je tajanstveni kupac dionica Kraša koji se krije iza skrbničkog računa RBA Austria banke.

Prema informacijama Zagrebačke burze, na skrbničkom je računu do četvrtka bilo upisano 3,06 posto, odnosno 45.804 dionica Kraša, a vjerojatno je u petak ili najkasnije u ponedjeljak prijeđen prag od pet posto, nakon čega se mora objaviti tko stoji iza skrbničkog računa (ako je jedna osoba ili pravni subjekt stekao više od pet posto dionica). Nekoliko izvora neslužbeno je potvrdilo za Jutarnji list da je Šaranović “treći igrač” koji je od 5. rujna započeo s agresivnom kupnjom dionica Kraša. Ipak, teško je dokučiti njegov ekonomski rezon ako se zna da su do sada iz Mesne industrije braće Pivac i Kraš-Esopa dolazile poruke kako neće prodavati svojih zajedničkih 51 posto dionica s pravom glasa. Iz Jutarnjeg su pokušali dobiti potvrdu ove informacije i u predstavništvu Kappa Star Limiteda u Beogradu, ali im je rečeno kako je Šaranović na službenom putu.

Budući da Kappa Star u svom portfelju ima i kompanije Umka, Papir Servisa, te Geomašinu, koje se bave proizvodnjom wc-papira, salveta, maramica ili, pak, novinskog papira, ne čudi da Šaranovića na srpskom tržištu zovu “kraljem papira”. No, kupnjom Baninija 2017., čiji su keksi također popularni u Lijepoj Našoj, Šaranović je jasno dao do znanja da svoje poslovanje širi i na konditorsku industriju.

Zapravo je Kraš, kako su 2010. navodili srpski mediji, htio kupiti Jaffu iz Crvenke, no Nebojša Šaranović tada je kazao kako “ne planira prodaju u sljedećih deset godina”. Međutim, službene ponude za kupnju nije bilo, a kralj papira poručio je i kako nema namjeru prodavati svoju kompaniju, već ju širiti. Dapače, prema nekim informacijama navodno je proteklih godina već iskazivao namjeru da kupi Kraš.

Nebojša Šaranović je bio i jedan od najbližih suradnika tajkuna Miroslava Miškovića s kojim je, kako pišu srpski mediji, osnovao najveće srpsko društvo Delta Holding koje posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Europske unije, Rusije i Švicarske. Šaranović je u Delti djelovao kao komercijalni direktor te je bio zadužen za prodaju igračaka.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI