Srpska povjesničarka zabrinuta: “Nema prekrajanja granica bez rata”

Kako kaže, proces raspada Jugoslavije, tako zamišljen, nema kraja.

Nema prekrajanja granica bez rata. Čak i ako se o tome neko dogovori na nekakvom diplomatskom stolu, nezadovoljstva koje bi takvo prekrajanje izazvalo dovelo bi do novih konflikata. To je domino teorija – pad jedne kockice ruši i sve ostale, a takvi ratovi nužno podrazumijevaju izuzetno surove zločine.

Izjavila je ovo u razgovoru za bh novinsku agenciju Fena srpska povjesničarka dr. Dubravka Stojanović, komentirajući vijesti da se u nekim europskim krugovima sve češće spominje da treba “dovršiti proces raspada Jugoslavije”.

Kako kaže, proces raspada Jugoslavije, tako zamišljen, nema kraja.

“Dok god se mijenjaju granice njima većina neće biti zadovoljna i imat će uvijek ideju za novi talas raspadanja i prekrajanja. Po meni je cio proces tragično postavljen tako da nas sve zajedno drži u stalnom konfliktu koji treba da dovedu do neostvarivih ciljeva. Zato tome nema kraja, jer se na taj način mogu stvarati sve manje i manje jedinice koje će sebe zvati državama ili će se stvarati veće jedinice sa ambicijom da ostvare velike nacionalne ideje”, rekla je dr. Stojanović.



Naglašava da i prvo i drugo rjesenje mogu da proizvode samo nova nezadovljstva i to ne samo onih koji se u tome smatraju oštećenim, nego i onih koji se smatraju pobjednicima jer bi htjeli da dobiju više.

“Zato i kazem cijela ideja raspada Jugoslavije i rata za nove granice bila je tragična i njen nastavak može da donosi samo nove tragedije”, poručila je.

Na kraju, upitana šta je u stvari trajno rješenje za bivšu Jugoslaviju, kaže da su za nju to samo šire interacije u bilo kom obliku koji podrazumijeva i evrospke integracije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI