Srpska borba u Siriji! Ginu za Ruse, osvajaju INA-ina postrojenja?

Snimka zaslona

Na Bliskom istoku ratno stanje, kao i obično. Ipak, jedan događaj izazvao je ‘buru’. Ratni zrakoplovi SAD-a pružili su potporu Kurdima i u jednom od napada su ubili nekoliko ruskih plaćenika. Koliko je Rusa ubijeno i što su oni radili tamo, nije poznato.

Među poginulima je navodno bio i pripadnik Vagnera, ne baš potpuno legalne, ruske paravojne jedinice koja služi kao neformalna produžena ruka interesa Kremlja. Vagner se borio po istočnoj Ukrajini, već neko vrijeme se bore u Siriji, a sudjeluju i u obuci sirijskih specijalaca. U Hrvatskoj su poznatiji, barem bi trebali biti poznatiji, po osvajanju Ininih postrojenja u Siriji te činjenici da su svojevremeno imali značajan broj srpskih pripadnika.

Ruski nezavisni medij Fontanka otkrio je kako tvrtka Vagner šalje vojnike u Siriju te da su izravno sudjelovali u borbama za oslobađanje Palmire tijekom travnja prošle godine. Iako u to vrijeme službeno nisu postojali, novinar Fontanke Denis Korotkov otkrio je da su u borbama za Palmiru sudjelovali i borci Vagnerova “Srpskog voda”. “Ta grupa nije imala neko veliko značenje. Rekli su mi da je riječ o grupici od 10 ili 20 ljudi. I sad mi izvori govore da se u Vagneru nalazi nekoliko ljudi s Balkana, ali kako mi tijekom istrage nisu ništa značili, nisam se raspitivao ni za njihovo državljanstvo”, ispričao je Korotkov u razgovoru za Express. Nedaleko od Palmira nalaze se i Inina postrojenja uništena u bombaškom napadu ISIL-a, piše Express.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI