SRBIN OPISAO KAKO JE BITI SEZONAC U HRVATSKOJ: ‘Bio sam prepušten sebi…’ Puštali mu Thompsona! ‘Brate, brutalno si iskorišten’ poručili forumaši

FOTO: Posaouturizmu.hr

Sezonski posao preko ljeta na moru izbor je mnogih mladih iz unutrašnjosti naše zemlje ili čak i okolice budući im se pruža prilika za veću zaradu. No, jedan je mladić iz Srbije koji je ovog ljeta radio na obali kao konobar dva i pol mjeseca opisao je svoja iskustva na popularnom forumu Reddit.

Forumaše je najviše zanimalo je li imao problema u Hrvatskoj zato što je Srbin.

“Na početku nitko nije htio sa mnom posebno raditi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to”, napisao je.

Naveo je i kako je bio korektno prihvaćen te da je imao solidan smještaj i jestivu hranu.

“Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao ‘Za dom spremni’, ali je idućeg tjedna poslan kući. Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca, napisao je na Redditu.



Opisao je i uvjete rada koji su ga dočekali na njegovom radnom mjestu.

“Konobario sam i na početku sam, kao netko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jest”, napisao je ovaj mladić koji je na jednom našem otoku konobario dva i pol mjeseca.

Nije imao zdravstveno osiguranje

Navodi i kako nije imao zdravstveno osiguranje, iako je mislio da će ga imati. Doznao je i da ga nema kad je otišao u lokalni Dom zdravlja gdje ga, kako kaže, nisu htjeli primiti.

O tome s kakvim gostima se susretao i u kakvim uvjetima je radio i živio, napisao je:

Najviše ima Nijemaca i Austrijanaca, a tijekom srpnja i kolovoza bilo je i dosta Slovenaca. Lokalnih, domaćih ljudi je bilo isto, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kavu ili njih troje dijele jednu pizzu i dva piva”.

Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Talijana nećeš kunu dobiti koliki god bio račun.

“Restoran objektivno jest ozbiljan i u odnosu na većinu njih na otoku djelovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuhara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen”, navodi on.

‘Hrana sumnjive kvalitete, a poslodavci slatkorječivi’

Ljudi na forumu su mu postavljali pitanja i o smještaju te hrani.

“Smještaj je bio korektan. Imali smo perilicu i sušilicu rublja, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjive kvalitete. Za doručak smo svaki mogući dan imali krumpir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti”, ispričao je.

O međuljudskim je odnosima na poslu rekao:

“Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni, nažalost”, odgovorio je na upite forumaša.

Plaća i slobodni dani

Na samom kraju je otkrio i koliko je bio plaćen.

“Plaća je bila 1.400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan”, odgovorio je, a forumaši su zaključili kako su ga u restoranu pošteno izrabljivali.

Rekao je i kako je dnevno dobivao oko 320 kn bakšiša.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI