SRBIJU TRESE MEGAAFERA: Mafijaši otkrivaju kako su povezani s Vučićem

K./ATAImages.

Ozbiljan mafijaško-politički skandal trese Srbiju, a Deutsche Welle koji se raspisao o toj tematici neugodna događanja povezuje s uhićenjem Veljka Belivuka i njegove grupe te napominju kako ti događaji postaju vrlo neugodni za vlast u Srbiji.

“Sve se više pokazuje postojanje tijesnih veza političke elite u Srbiji i lokalne mafije”, piše u tom mediju.

Mafijaški obračuni proteklih godina u Srbiji smatraju se dijelom folklora organiziranog kriminala, no sada se pojavljuje niz tvrdnji da se uspon mafijaških grupa odvijao uz usku suradnju s državnim vrhom.

Uhićenjem Belivuka i njegove grupe klupko se počelo razmotavati pa su sve jasnije spoznaje o ulozi države u zaštiti pojedinih kriminalnih grupa. Belivuk je inače bio vođa skupine Principi koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana.

Riječ je o grupi protiv koje je podignuta optužnica za pet ubojstava, otmice, mučenje i silovanje jedne osobe, ali i za prodaju droge te nezakonito posjedovanje oružja. Posebno su mučni detalji o likvidacijama njihovih protivnika o kojima su izvještavali i srpski mediji pa se tako spominjalo ubojstva sjekirom, mljevenje ljudskog mesa, i brojni drugi degutantni detalji.



Desnom rukom Veljka Belivuka smatra se Marko Miljković koji u svojim iskazima tužiteljstvu teško optužio pojedince iz srpskog državnog vrha. Kako u svojem iskazu navodi, Belivuk se i sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem osobno viđao u jednom stanu u beogradskom naselju Zvezdari.

Dodao je i da su Vučić i njegovi suradnici iz Srpske napredne stranke od njih zahtijevali razne usluge koje su se odnosile i na sprječavanje skandiranja na sportskim tribinama upravo protiv Vučića, ali i na zastrašivanje organizatora prosvjeda protiv vlasti, kao i na osiguranje mirnog održavanja Parade ponosa te na to da utječu na taksiste kako bi otkazali prosvjede protiv aplikacije za prijevoz CarGo-kompanije koja se povezuje s bratom premijerke Ane Brnabić.

Što je točno vlast ovom klanu davala kao protuuslugu za sada nije poznato, no nagađa se kako je to bila nesmetana trgovina narkoticima, unosni poslovi s državom, poslovi osiguranja klubova, logistička potpora, ali i potpora pravosudnih i policijskih organa u konfliktu sa zakonom.

Sam je Belivuk tužitelju kazao da je član Vučićeva SNS-a još od 2011. godine, a popis dužnosnika vlasti koji se na neki način dovode u vezu s potporom njegovom grupacijom praktički je sam vrh SNS-a, odnosno ministar obrane Nebojša Stefanović, ministar policije Aleksandar Vulin, bivša državna tajnica MUP-a Dijana Hrkalović, šef IO SNS-a Darko Glišić te glavni tajnik Vlade Srbije Novak Nedić.

Iskazi ovog privedenog dvojca pokrenuli su veliku režimsku propagandu, a Vučić nastoji potencirati priču o vođama oporbe, stranim ambasadama i tajkunskim medijima koji sudjeluju u akciji rušenja njegove vlasti, no za DW je progovorio i oporbeni aktivisti, odvjetnik Božo Prelević koji ne odbacuje mogućnost da optuženi kriminalci u svojoj obrani mogu lagati, no napominje kako to nema logike.

“Zašto bi se branili nečime što samo pogoršava njihov položaj? Oni bi bolje prošli kada bi naveli da su o svojim kriminalnim potezima izvještavali lidere oporbe i da su od njih dobivali zadatke”, napominje Prelević podsjećajući da uskoro dolaze i izbori. Uvjeren je kako SNS više ni vlastite članove ne može uvjeriti da nisu povezani s ozbiljnim kriminalnim grupama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI