SRBIJA TVRDI DA NE ŠALJE ORUŽJE UKRAJINI! Ministar obrane Vučević: ‘Srbija nije prodavala, niti će prodavati, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta’

Pixabay/Ilustracija

Nakon što su se u svjetskim i domaćim medijima pojavile informacije da Srbija šalje oružje Ukrajini javio se srbijanski ministar obrane Miloš Vučević koji je te informacije nazvao “lažima”.

Te je informacije prethodno objavio Reuters pozivajući se na tvrdnje iz navodnih dokumenata procurjelih u Washingtonu.

Britanska agencija izvijestila je ranije u srijedu da je Srbija, premda jedina zemlja u Europi koja je odbila priključiti se sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, “pristala isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala”.

Reuters je to prenio navodeći da je riječ o povjerljivom dokumentu Pentagona koji rezimira odgovore europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku, pomoć i oružje, a bio je među desecima povjerljivih materijala objavljenih na društvenim mrežama prije mjesec dana, što se smatra najvećim curenjem američkih tajni posljednjih godina.

No, također je Reuters ustvrdi da nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenta.



Pod naslovom “Europa/Odgovor na aktualni sukob Rusije i Ukrajine”, dokument u obliku grafikona prikazuje odgovore 38 europskih vlada na ukrajinske zahtjeve za vojnom pomoći.

Vučević je nazvao lažima informacije da Srbija šalje oružje Ukrajini te je ocijenio kako je cilj takvih tvrdnji da destabiliziraju Srbiju i uvuku je u sukob koji ne želi.

“Srbija nije prodavala, niti će prodavati, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta”, rekao je Vučević u srijedu za ruski portal Sputnjik. Gotovo su identične i njegove poruke u priopćenju upućenom kasnije medijima iz Ministarstva obrane.

Dodao je kako je “nekome očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob, ali da se oni dosljedno drže utvrđene politike”.

Vučević je rekao da je Srbija do sada više puta “demantirala te neistine”.

Ministar je naglasio kako Srbija “prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim”.

“To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i načela poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije”, zaključio je Vučević za Sputnjik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI