SRBIJA RADI NA DOMAĆEM TESTU NA KORONU: Žele postati centar regije za proizvodnju cjepiva! Stručnjakinja objasnila detalje

Profesorica Kemijskog fakulteta u Beogradu Tanja Ćirković Veličković  gostovala je na N1.rs gdje je otkrila kako Srbija razvija domaći antigenski test na koronvirus i da će osnovni test vjerojatno biti gotov do kraja ove godine. Nakon toga, krenula bi i proizvodnja, a Ćirković Veličković smatra kako bi Srbija mogla postati regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova.

Tanja Ćirković Veličković je ujedno i šefica tima koji radi na tom projektu i poručuje kako će se sve komponente testa proizvoditi u Srbiji.

Riječ je o testu za brzu detekciju koronavirusa.

Regionalni centar za proizvodnju testova

 

“Vjerujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju koronavirusa, čak i mutiranih sojeva i novih prijetnji te vrste”, rekla je Tanja Ćirković Veličković.



Radi se o testu koji kombinira karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektirati.

Sve će se proizvoditi isključivo u Srbiji

Profesorica Kemijskog fakulteta vjeruje kako će se time podići osjetljivost, a samim time i pouzdanost testa.

Njezin tim je predložio i još dvije inovacije koje trebaju učiniti testove pouzdanijima. Sve komponente testa proizvodit će se u Srbiji.

Ona je rekla da u ovom trenutku ne može procijeniti koliko bi se čekalo na rezultate nakon korištenja ovakvog testa, jer će se ta faza istraživanja početi izvoditi iduće godine.

“Srbija mora biti lider u regiji”

Još uvijek nije poznato koliko bi se čekalo na rezultate takvih testova jer će se ta faza istraživanja odviti tek iduće godine. Međutim, profesorica Ćirković Veličković tvrdi kako će raditi na tome da vrijeme bude što kraće.

Osim toga, do ljeta će se raditi na proizvodnji antigena, te da ne može biti 100 posto sigurna da će osnovni test biti gotov do kraja godine.

Smatra kako se Srbija treba pozicionirati kao lider u regiji za takve biotehnologije i proteinsku biokemiju.

Podsjetila je također i na to kako je na početku pandemije bilo jako teško doći do testova. Zbog toga smatra kako je važno da svaka zemlja prije svega osigura svoje stanovništvo, završila je Ćirković Veličković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI