SRBIJA OTKAZALA POVORKU PONOSA, STIGLA REAKCIJA EU-a: ‘EU već više godina zagovara jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije’

Foto: Guliver / Roman Vondrous/CTK via AP

Nakon što je Srbija otkazala EuroPride, povorku ponosa koja se trebala održati 17. rujna, Europska unija traži od tamošnje vlade objašnjenje te su izrazili žaljenje zbog otkazivanja.

“Žalimo što je Srbija najavila da će otkazati ili odgoditi EuroPride koji se treba održati u rujnu u Beogradu i htjeli bismo dobiti objašnjenje”, stoji u objavi na Twitteru veleposlanika Europske unije u Beogradu Emanuelea Giaufreta.

“EU već više godina zagovara jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije. EuroPride zagovara jednaka prava LGBTIQ zajednice diljem Europe, dajući glas onima koji su često diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije”, dodao je.

“Za EU su to temeljna prava i očekujemo od naših partnera da ih poštuju”, nastavio je.

Ravnatelj Povorke ponosa Marko Mihailović istaknuo je ranije da srbijanska vlast ne može otkazati ili odgoditi događaj, samo ga “pokušati zabraniti”. Dodao je na društvenim mrežama kako će se održati 17. rujna ispred državnog parlamenta.Facebook Comments

Loading...
DIJELI