SRBIJA KAO UTOČIŠTE: Uslijed loših uvjeta u Rusiji, mnogi pobjegli i ostali iznenađeni ruskom propagandom

foto HINA/ Velimir ILIĆ/ ml

Mnogi Rusi odlučili su otići iz svoje domovine nakon rata u Ukrajini. Ograničena je sloboda govora te je gospodarstvo potonulo. Neki su otišli u Srbiju, za koju 41-godišnja turistička agentica Marina kaže kako niti tamo ne može pobjeći od duge ruke ruske propagande, gdje rat koji je započeo Kremlj uživa široku potporu.

„Neki mi kažu da podržavaju Rusiju kad saznaju da sam iz Rusije. Kažu to da bi izrazili podršku, no ispada da se ta podrška proteže i na podržavanje Putina i rata“, rekla je.

Inače, Srbija je ostala jedna od rijetkih zemalja koja nudi redovite letove u Europu iz Rusije. Velik dio srpskog stanovništva, suprotno ostatku Europe podržava Putinov rat zbog stoljećima duge bratske veze na temelju slavenstva i pravoslavlja. Podrška Putinu proizlazi iz kolektivne mržnje prema NATO savezu, koji je 1990-ih godina bombardirao Srbiju.

„Ispada kao da je ta osoba bombardirana ruskom propagandom i zaista vjeruje da su slike uništenih gradova i mrtvih ljudi u Ukrajini lažne. A taj način razmišljanja je toliko jak da ne vjerujem da išta mogu učiniti pa odustajem i prekidam razgovor“, nastavila je Marina.

Rus Jakov Borevič odabrao je Beograd zbog „mentaliteta“ i „bliskosti kulture“ s ruskom, no i da se mučio s proruskim sentimentom na ulici, uključujući i Putinov mural blizu njegovog novog stana ispod kojeg na ćirilici piše „brat“.



“Čim sam stigla ovamo, osjetila sam ogromno olakšanje. Sad sam zgrožena kada vidim što se događa u Rusiji“, zaključila je Marina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI