SRBIJA I KOSOVO JOŠ UVIJEK BEZ DOGOVORA: Krizni sastanak u Bruxellesu nije urodio plodom, no razgovori će se nastaviti

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti nisu pronašli rješenje na kriznom sastanku u četvrtak.

“Nažalost, danas još nismo postigli dogovor… Ali to nije kraj, oba čelnika složila su se da se proces mora nastaviti i da će se razgovori nastaviti u danima koji dolaze”, ističe Borrell, prenosi Reuters.

“Još ima vremena do 1. rujna, neću odustati”, dodao je.

“Mislim da su i predsjednik Vučić i premijer Kurti shvatili da ne postoji alternativa dijalogu kako bi se riješilo ovaj problem”, kazao je Borrell, a prenio je dpa.

Borrell je čelnicima Srbije i Kosova poručio da je, u vrijeme dok u Europi bjesni rat, sada trenutak za traženje mira i stabilnosti. “Vidimo da se rat vratio na naš kontinent nakon ruske invazije na Ukrajinu. Suočavamo se s dramatičnim i vrlo opasnim trenutkom”, naglasio je.



Kosovo je steklo neovisnost od Srbije 2008., gotovo desetljeće nakon gerilskog ustanka protiv represivne vladavine Beograda. Srbija pravno i dalje Kosovo smatra dijelom svog teritorija.

NATO je pojačao svoju prisutnost u sjevernom dijelu zemlje, a Reutersov svjedok u četvrtak je vidio američke i poljske trupe kako patroliraju dvjema cestama koje vode prema granici sa Srbijom.

Glasnogovornik NATO-a rekao je kako je položaj njegovih snaga na Kosovu (KFOR) usmjeren na osiguravanje da mirovne snage mogu brzo reagirati na sve sigurnosne izazove.

“Željeli bismo uvjeriti sve da je KFOR spreman intervenirati ako bude potrebno”, rekao je glasnogovornik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI