SRBI NAŠLI ‘KRIVCE’: Za naljepnice koje vrijeđaju Srbe na Trpinjskoj cesti kriva je Predsjednica i premijer!

Facebook

Počinitelj ovog djela zasad je nepoznat policiji, a slučaj je proslijeđen nadležnom Državnom odvjetništvu

Na Trpinjskoj cesti na području Vukovara pojavili su se crteži na kojima se uz natpis na engleskom “Serbian Family Tree” (srpsko obiteljsko stablo) nalazi stablo s čijih grana vise dva obješena ljudska tijela te fotografija Ante Pavelića. Taj se crtež već širio društvenim mrežama, a ovoga je puta jedan Twitteraš objavio da je crtež postavljen na kućicu autobusnog stajališta na Trpinjskoj cesti.

Počinitelj ovog djela zasad je nepoznat policiji, a slučaj je proslijeđen nadležnom Državnom odvjetništvu. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava osudio je ovaj čin, rekavši da je zgrožen, a njegov zamjenik iz redova srpske manjine Srđan Milaković uz osudu je za sve prozvao najviše državne dužnosnike koji prema njegovu mišljenju slabo osuđuju ovakve pojave.

Milakovićeva stranka, Demokratski savez Srba, reagirala je priopćenjem, osudivši postavljene crteže:

“Najoštrije osuđujemo pojavu naljepnica u Vukovaru s obješenim ljudima na drvetu usmjerenu protiv pripadnika srpske zajednice, ali i svih razumnih i civiliziranih građana ove države. Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i poklonstvo kod mnogih. Bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsjednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svjetskog rata – u Jasenovcu. Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Ili kada vladajuća stranka – HDZ ponovo na lokalnim izborima kandidira gradonačelnika koji je postotak Srba zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dvije i pol godine svoga mandata smanjio sa 31 posto na 21 posto (umjesto da ga poveća na 35 posto)”, stoji u priopćenju Demokratskog saveza Srba.

Dodali su da se nadaju da će “premijer i državna tijela te raznorazna povjerenstva zauzeti svoj stav prije nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi, ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vješanje još bude”.



“U međuvremenu pozivamo policijske organe da djelić svoje pažnje i revnosti koju svakodnevno posvećuju kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedjela”, zaključuju iz Demokratskog saveza Srba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI