SRBI NAPRAVILI REPORTAŽU IZ DUBICE: ‘Slavila se srpska nesreća. A sad nema tko staviti šahovnicu. Otjerali nas Srbe pa uništili i svoje Hrvate’

Screenshot/Google Maps

Uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja beogradske “Novosti” posjetile su Hrvatsku Dubicu za koju pišu da je mjesto “bez ikakve budućnosti”.

“Rade dvije trgovine i jedna pekara, mesnice nema. Spas pronalaze preko mosta u Kozarskoj Dubici, u Republici Srpskoj, gdje rade, liječe se, kupuju…”, pišu Novosti.

Iznenađeni su novinari jer u Dubici, dan pred obilježavanje pobjede, nema ni jedne “šahovnice”, ni plakata s likom Ante Gotovine kojeg nazivaju “zločinačkim umom Oluje”.


Stanovnik Dubice, Milivoje Čakalo uputio ih je u tamošnju zbilju pa tvrdi da se u ondje slavilo samo prvih par godina poslije oslobođenja.

“Slavila se srpska nesreća, pa i njihova ako hoćeš iskreno. A, sad, evo već nekoliko godina nema tko staviti šahovnicu. Otjerali nas Srbe pa uništili i svoje Hrvate”, pojašnjava Čakalo.Prisjetio se i on kako je bilo kad je Oluja počela.

“Kao da je jučer bilo. Nagrnuli Hrvati. Ja na liniji, a moja Nada sama u kući sa troje dece… Bilo je: upali traktor i bježi u našu Dubicu preko mosta”.

Vratio se s obitelji nakon nekoliko godina. Dočekala ga je, kaže, spaljena štala, pa se još i žali da “nikome od hrvatske vlasti nije palo na pamet da je obnovi”. Priču o tome da u Dubici nema života, a onda ni svađa između Hrvata i Srba, potvrdila je i obitelj Bundalo koja se vratila 2002. godine. Danas su umirovljenici.

“Nema ti ovdje života. Nema mladosti. Sve otišlo u svijet. Ma nema tko ni zakuhati da se zavadi. Jedino gdje se narod sreće su sahrane. Na njih idu zajedno Srbi i Hrvati. Tad se okupimo, prebacimo koju, i svatko svojoj kući. (…) Sjećamo se kako je bilo nekada. Škola bila puna đaka, u svakom razredu po 30. Danas imamo ukupno desetak učenika u školi. To nam je donijela Oluja”, ogorčeno je izjavio umirovljeni Stevan.

“Ovdje ti sad žive samo domaći. Ono Hrvata što se doselilo pobjeglo je u Irsku i Njemačku. Ostalo nas nešto Srba ovdje rođenih i malo Hrvata“, dodala je njegova supruga Nada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI