SRBI KUHAJU NOVE PROBLEME: Poslali Albancima vlak na kojem piše ‘Kosovo je Srbija’, a sada spominju ‘nove krvave sukobe širokih razmjera’

Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjednik Srbije smatra kako sporazumi iz Bruxellesa služe da se Srbija podsjeti na što se obvezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze.

Nakon putovanja dužeg od 19 sati vlak koji je u subotu krenuo iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros oko četiri sata u Beograd. Naime, vlak je zaustavljen u Raški na posljednjoj stanici prije administrativne linije s Kosovom. Na toj je stanici vlak proveo četiri sata nakon čega je u 20.40 vraćen za Beograd.

Sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost kojom je predsjedao srpski predsjednik Tomislav Nikolić održana je u 11 sati. Nakon završetka sastanka Nikolić je rekao: “Čini mi se da su ovi događaji vezani za vlak trzaji odlazeće američke administracije”.

Predsjednik Srbije smatra kako sporazumi iz Bruxellesa služe da se Srbija podsjeti na što se obvezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze.

“Upozoravam sve u privremenim institucijama u Prištini da ne ustupaju na teritorije gdje ne mogu biti. Mi ne želimo rat, ali po Ustavu smo dužni zaštititi svoj pedalj teritorija i građane. Svaki novi pokušaj završit će se loše. O tome neka razmišljaju Albanci i njihovi sponzori”, rekao je Nikolić.

Naglasio je i kako je Srbija spremna poslati oružane snage na Kosovo i Metohiju, ako srpsko stanovništvo u pokrajini bude ugroženo. Na pitanje je li Srbija spremna poslati svoju vojsku na Metohiju i Kosovo Nikolić je rekao: “Ako budu ubijani Srbi, da”.U subotu navečer je i premijer Srbije Aleksandar Vučić održao sjednicu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti. Upozorio je kako Priština potezima koje je poduzela povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd-Kosovska Mitrovica pokazala da želi “izazvati nove sukobe na zapadnom Balkanu”, prenosi Blic.

Vučić je upozorio i Albance na Kosovu i Metohiji da ni ne pomišljaju da oružjem napadaju Srbe jer, kako je istaknuo, Srbija to neće dopustiti.

Osim toga, u subotu je i predsjednik  Kosova Hašim Tachi naredio ministru unutarnjih poslova Kosova i generalnom direktoru policije Kosova da pod svaku cijenu spriječe ulazak vlaka.

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da je za “sve što se događalo” u vezi s dolaskom vlaka iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu bila nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija i da je to bio dio “opakih namjera Srbije da destabilizira situaciju na Kosovu”.

Podsjetimo, jučer je tvrtka Srbija voz pritom je predstavila specijalni vlak koji idejno potpisuje grafički dizajner Andrej Vasiljević.

Dizajn vlaka dosta je očita provokacija. Uz unutrašnjost ukrašenu reporodukcijama freski, izvana golemim fontom na engleskom i srpskom piše da je Kosovo srpsko. Tehnički, piše ‘Kosovo je srbsko’, jer su pritom malo pogriješili u pravopisu.

Ministrica za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri zatražila je u petak od EU da zaustavi, kako je navela, “nelegalni srpski vlak” jer, smatra, predstavlja novu provokaciju u smjeru destabilizacije Kosova.

“Srbija nastavlja s ozbiljnim provokacijama protiv Kosova, u suprotnosti s duhom briselskog dijaloga za normalizaciju. Upozoravam na pokretanje nove ilegalne linije Beograd-Mitrovica, jer je to agresivno miješanje u državnu suverenost Kosova i još jedan dokaz da Srbija želi destabilizirati Kosovo”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI